Rijetka bolest

Jedini je na svijetu s ovim sindromom: 15-godišnjak se pretvara u kamen u vlastitom tijelu

27.08.2020.
u 20:12

Jaiden Rogers (15) smatra se da je jedini na svijetu koji ima rijetku bolest, Stiff skin sindrom, zbog kojeg se njegova koža stvrdnjava. Zbog toga je u invalidskim kolicima te ima rizik od zatajenja organa jer njegova koža, tvrda poput kamena, pritišće na pluća i srce, prenosi ladbible.com.

Mladiću je sindrom dijagnosticiran 2013. nakon što je mama, Natalie (54), na Jaidenovom bedru pronašla kvržicu tvrde kože koja se brzo proširila na noge, trbuh, ruke i vrat. Natalie, koja se brine o njemu, rekla je: - Jaidenova koža se pretvara u kamen i postaje toliko tvrda da stvarno ne može pomaknuti noge. Ako se ne liječi, liječnici kažu da će ostati zarobljen u vlastitom tijelu. Koža mu se počela stiskati na srcu, tako da ne može disati bez ventilatora, a pritišće na ostale organe pa su i oni počeli propadati. Natalie i njezin suprug Tim (56) sada prikupljaju sredstva kako bi odveli Jaidena u Italiju na liječenje kako bi se usporilo širenje bolesti prije nego što mu zgnječi prsa. Ova majka troje djece otkriva:

- Ako ga ne odvedemo u Italiju, on neće preživjeti. Ako bi se zaustavilo napredovanje bolesti, moći će dobivati terapiju za otpuštanje kože. - Liječnici misle da je on jedini na svijetu trenutačno s ovim sindromom, a do sada je ukupno zabilježen samo 41 slučaj. Sve je započelo kad smo mu pronašli tvrdo kožu na bedru. Nitko zapravo o tome nije mislio, ali odveli smo ga liječnicima i nakon pretraga, doktor me nazvao i rekao mi da sjednem.

To nije ono što želite čuti od liječnika. Nikad prije nisam čula za to stanje, kao ni većina liječnika, pa nisam puno razmišljala o tome dok mi nisu nastavili govoriti o tome što bi bilo.

U roku od tri mjeseca počelo se širiti niz njegovu nogu i bila su mu potrebna invalidska kolica. Bilo je grozno i ​​teško - priča Natalie. Prije dijagnoze Jaiden je bio igrao nogomet, a sada je u invalidskim kolicima, unatoč uzimanju lijekova za kemoterapiju kako bi se usporilo širenje bolesti. Također je morao napustiti školu, a roditelji ga uče kod kuće. Natalie otkriva:

- Veoma je tiha oko povučen, ne voli razgovarati o tome, ali plače jer ga boli. Bio je tako aktivan, bio je posvuda kao i svako drugo dijete, ali sada spava većinu dana zbog lijekova protiv bolova. Uvijek će biti u invalidskim kolicima i to ne možemo promijeniti, ali možemo ga odvesti u Italiju kako bismo mu barem produžili život.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?