Jubilarno 20. izdanje Međunarodnog sajma minerala, stijena i fosila u Kreševu

Jedinstveni sajam u BiH okupio 50-ak izlagača i privukao mnoštvo mladih

storyeditor/2023-10-08/minerali.jpg
09.10.2023.
u 16:26

Puna dva desetljeća zaljubljenici u minerale i stijene srednjobosanskog škriljavog gorja okupljeni u udrugu “Kreševski citrin” organiziraju jedinstven sajam u BiH, piše Večernji list BiH. Sve ove godine ima i međunarodni predznak te je tako i ove godine okupio 50-ak izlagača iz nekoliko zemalja i s dvaju kontinenata - BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije te daleke Australije. U predvorju Osnovne škole “Dr. Boris Čorić” prošlog je vikenda brojnim posjetiteljima, a samo oni koji dolaze organizirano u Kreševo doputovali su s 15-ak autobusa, predstavljen svjetlucavi svijet minerala i kristala iz cijeloga svijeta.

Međunarodni karakter

Darko Bogeljić iz Bjelovara na sajmu u Kreševu izlaže četvrti put. Po struci je inženjer, mineralolog, a u minerale i kristale zaljubljen je od studentskih dana. - Tijekom 45 godina, koliko traje ta moja zaljubljenost u minerale, prikupio sam kolekciju koja sadrži minerale iz cijeloga svijeta. Jedan manji dio izložio sam u Kreševu - kazao nam je Bogeljić.

Na sajmu u Kreševu ove godine prvi put izlaže Steve Potter iz Australije.

- Ja sam Australac, ali moja je zbirka ukrasnih predmeta napravljena od oniksa iz Pakistana. Jako mi se sviđa ovdje i mislim da se ima što vidjeti - kaže Potter koji, iako nije iz kultnog filma, svojom zbirkom svjedoči o čaroliji koju samo priroda može stvoriti. A kako nastaju minerali i kristali, bojom i oblicima, posjetiteljima, posebice školskoj djeci, odlučile su pokazati Marija i Tatjana, asistentice na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci. One su svoj štand pretvorile u mali kemijski laboratorij u kojemu su prezentirale kako nastaje svjetlucavi svijet kristala i minerala.

- Većina ih je vulkanskog podrijetla te smo napravile mali vulkan, ali i prezentaciju nastanka boja koje su posebno lijepe - objasnile su nam mlade Banjolučanke.

U Kreševskom citrinu nadaju se kako će se jedino nalazište hijalofana u Busovači ipak sačuvati, a oni pak svoju tradiciju ljubomorno čuvaju. I ove je godine predstavljena u maketama Ante Buzuka.

- Kreševo i Fojnica stoljećima su bili središte rudarstva i metalurgije. U svojim maketama predstavio sam cjelokupan proces od vađenja, topljenja do prerade rude - kaže nam Buzuk.

Vrhunac umijeća kreševskih kovača, potkivanje jajeta, također je predstavljeno na sajmu. Štand s različitim motivima potkovanih jaja pripremio je Stjepan Biletić, koju tu tradiciju još uvijek njeguje. Redovit posjetitelj sajma je inženjer Ivan Mikulić, član Hrvatskog rudarskog- geološkog društva iz Mostara.

- Ovo je zaista vrijedan sajam, rado ga posjećujemo i mi iz Hercegovine i pomažemo u organiziranju. Svi smo isprepleteni u udrugama, od Kreševskog citrina do Hrvatskog rudarsko- geološkog društva Mostar - kaže Mikulić.

Mladi izlagači

Na sajmu u Kreševu redovito izlažu i mladi izlagači koji tijekom godine sami tragaju za mineralima koje rado pokazuju na ovoj manifestaciji. U njihovoj kolekciji dominiraju kreševski citrin, čađavac te drugi minerali kojima je bogato srednjobosansko gorje. Upravo su mladi izlagači, kaže nam Žarko Bešlić, član udruge “Kreševski citrin”, jedna od najvećih vrijednosti ove jedinstvene manifestacije u BiH. - Osim dugogodišnje tradicije održavanja, činjenica da smo uspjeli zainteresirati mlade koji redovito idu u potragu za mineralima kako bi ih pokazali i na ovom sajmu, jedan je od naših najvećih uspjeha - kazao nam je Bešlić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije