Kako bi se smanjio broj prekršaja, Carina RH izdala letke za putnike iz BiH

Jedna osoba u RH može unijeti pet kućnih ljubimaca, lijekove za 15 dana, dok su krumpiri i citrusi zabranjeni

17.08.2022.
u 13:20

Leci su izrađeni kako bi se podigla razina informacija i saznanja o pravilima u putničkom prometu i tako izbjegla moguća počinjenja carinskog prekršaja, kao i sankcije pri prelasku granice s RH

Kako bi smanjili broj prekršaja na svojoj granici te upoznali putnike s važećim pravilima u putničkom prometu s EU/RH, iz Carine Republike Hrvatske izradili su informativne letke za putnike iz Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Na što pripaziti

Uz pravila koja se odnose na prijenos hrane i pića, u lecima je objašnjeno i postupanje s novcem, kućnim ljubimcima, lijekovima…, a kako su naveli iz nadležnih službi RH, leci su izrađeni kako bi se podigla razina informacija i saznanja o pravilima u putničkom prometu i tako izbjegla moguća počinjenja carinskih prekršaja, kao i sankcije pri prelasku granice s RH/EU te izbjegle i eventualne neugodnosti koje se najčešće i događaju zbog neznanja i nepoznavanja propisa. Kada je riječ o prijevozu kućnih ljubimaca, u lecima jasno stoji da jedna osoba može prevesti pet kućnih ljubimaca uz obveznu prijavu carinskom službeniku. - Za prijevoz pasa, mačaka, vjeverica iz trećih zemalja kućni ljubimac mora biti označen ugradnjom mikročipa (transpondera), cijepljen protiv bjesnoće od ovlaštenog veterinara te proći test titracije protutijela na bjesnoću. Pravila postoje i prilikom unosa gotovine. Naime, putnici koji ulaze u EU ili izlaze iz zemalja Europske unije te sa sobom nose 10.000 eura ili više u protuvrijednosti drugih valuta, obvezni su to prijaviti na graničnom prijelazu. Obvezno je prijaviti i robu čiji je unos ograničen ili zabranjen.

Tako putnici koji sa sobom nose lijekove, meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine, pesticide, herbicide, biljke i biljne proizvode, oružje, kulturna dobra obvezno to moraju naglasiti carinskom službeniku, u protivnom riskiraju kazne visokih novčanih iznosa i oduzimanje predmeta. U Hrvatsku, odnosno Europsku uniju, nije dopušteno unijeti ni krumpir, sadnice vinove loze i citrusa, dok se mrkva, celer, jabuke, kupus, salata, kelj, cvjetača, rajčica, kruške, agrumi i ostalo voće i povrće mogu unijeti samo uz podnošenje fitosanitarnog certifikata izdanog od nadležnog tijela zemlje podrijetla. S druge strane, ananas, banane, datulje, kokos mogu se unijeti bez problema i bez ikakvih certifikata. Iz BiH u RH nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, kao ni mlijeka i mliječnih proizvoda.

Alkohol, cigarete, lijekovi...

Proizvodi životinjskog podrijetla, kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci, dopušteni su u količini do 2 kg. Limitirana je količina duhanskih proizvoda i alkohola. Tako se, primjerice, u cestovnom i željezničkom prometu može uvesti maksimalno 40 cigareta, litra alkoholnog pića i četiri litre vina. Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim sredstvima prijevoza. Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prijepisa povijesti bolesti i potvrde liječnika). Unošenje lijekova koji sadrže drogu, također, za osobne potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana, i to također uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizlazi nužnost uzimanja odnosnoga lijeka (preslike recepta za lijek, prijepisa povijesti bolesti ili ovjerene liječničke potvrde). Ako je riječ o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti, odnosno terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana osobne upotrebe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?