prkosi nevremenu

Jelena jedina žena koja lansira protugradne rakete i razbija oblake

02.07.2019.
u 16:45

Jelena Matijaš iz prijedorskog sela Gornji Orlovci bavi se lansiranjem protugradnih raketa kako bi posljedice nevremena bile spriječene ili ublažene, a kako je u tome izuzetno uspješna, za nju bi se moglo reći da je krotiteljica gradonosnih oblaka, piše Anadolija.

Uvijek spremna

Nedavno su je iz Centra za protugradnu zaštitu sa sjedištem u Gradiški obavijestili da na njezin prostor dolazi gradonosni oblak, kojeg je spremno dočekala lansirajući raketu. Pogodila ga je i, umjesto tuče, pala je kiša srednje jačine. Za mnoge je njezino zanimanje neobično i posebice neuobičajeno za žensku osobu, ali za 27-godišnju Jelenu to nije jer se s protugradnim raketama susrela još u djetinjstvu. Naime, njezin djed dugi niz godina bavio se lansiranjem. Kada su ona i brat odrasli, pomagali su mu u poslu. Pomažući djedu stekla je solidno znanje, a nakon položenog testa iz zaštite od požara, stekla je certifikat da se može baviti tim poslom. Djed je umro 2016., a pred kraj života želja mu je bila da Jelena preuzme njegov posao, što je i uradila. - Pitali su me iz Centra za protugradnu zaštitu bih li ja to radila i jesam li sigurna preuzeti posao. Rekla sam: “Zašto ne? Djed me je dobro obučio” - rekla je Jelena i naglasila da je o poslu najviše naučila od njega. S Centrom je potpisala ugovor o radu i posao obavlja već tri godine. Drago joj je, kaže, što ovaj posao ostaje u njihovoj obitelji i da postaje obiteljska tradicija. Jelenin otac Radomir kazao je da je u početku bilo bojazni kako će se ona snaći u tom poslu, ali kad je vidio kako ga obavlja, zaključio je da nema razloga za brigu. I Jelenin stric Stevo Matijaš kaže da se odlično snašla u poslu.

Udar se čuje i pet km

Na Jeleninu obiteljskom imanju instalirana je lansirna rampa s tri vodilice u koje se smještaju rakete za lansiranje dok je upaljač instaliran na udaljenosti od najmanje 100 metara od lansera. Jelena kaže za Anadoliju da je prigodom njezina lansiranja udar toliko jak da se čak čuje i u gradu koji je udaljen oko četiri - pet kilometara te napomenula da ima osiguranu zaštitnu opremu. Jelena je pomagala djedu, a sad njoj pomaže 86-godišnja baka Marija, koja je, vjerovali ili ne, izuzetno verzirana u poslu. Ona je ta koja dežura pokraj radiostanice, što je godinama radila. - S djedom sam radila od prvog dana. Pomagala mu. Odnesem s njim dolje rakete, stavim i ja sad tu dežuram. Kad se kaže da se ispaljuje, ja javljam njemu, onda on ispaljuje. Kad ispali, onda ja javljam njima da je raketa otišla uspješno - kaže. Svako lansirno mjesto ima kod preko kojeg lanseri dobivaju informacije što im je raditi. Kaže da je u Prijedoru registrirano nekoliko lansirnih mjesta, u RS-u ih je oko 200, među kojima je ona jedina žena, piše Anadolija.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije