Odvjetnici danas ulažu žalbu na određivanje jednomjesečnog pritvora Lijanovićima

Jerko i Bahilj ostali u Sarajevu, Jozo i Slavo prebačeni u Mostar

Lijanovići
Foto: Zoran Grizelj/Večernji list
15.09.2014.
u 08:02

Državni pritvor je prenapučen pa je većina prebačena u KPZ Mostar

Dvojica braće Lijanović, Jozo i Slavo, zajedno s članovima uprave Lijanovićevih kompanija Jozom Sliškovićem, Mirkom Galićem i Mirjanom Šakotom prebačeni su u pritvor u Mostaru, dok su dopredsjednik platformaške Vlade Jerko Ivanković i ministar Milorad Bahilj ostali u pritvoru državnoga suda u Sarajevu. Ova odluka rezultat je preopterećenosti državne pritvorske jedinice. Odvjetnica Nada Dalipagić koja zajedno s Davorom Šilićem brani Jerku, Slavu i Mladena Lijanovića te Milorada Bahilja, očekuje odluku suda BiH o određivanju jednomjesečnog pritvora.

Odgovor za 24 sata

- Ne znam još uvijek koje je razloge sud prihvatio i odredio mjeru pritvora, dok ne vidim pismeno rješenje”, rekla je Dalipagić , koja se u petak protivila određivanju pritvora.

- Istraga se vodi već četiri godine i tužitelj je mogao napraviti što je htio, od šlepera prikupljene dokumentacije, koju je kako tvrdi prikupio, do saslušanja svjedoka i osumnjičenih, rekla je Dalipagić. Ona očekuje sudsko obrazloženje odluke o određivanju pritvora, na koju može reagirati u roku od 24 sata. Slično čeka i odvjetnika Davora Martinovića koji brani Jozu Lijanovića, Jerku Čilića koji zastupa Sliškovića i Šakotu te Nikicu Gržića koji zastupa Galića. S obzirom da je vikend odvjetnici još nisu dobili odluku Suda, dok je novinarima još u petak priopćeno kako je pritvor određen radi mogućnosti utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela ili bijega. Odvjetnik Martinović rekao je Večernjaku kako nijedan od tih navoda ne može biti razlog određivanju pritvora, jer se sve te mjere mogu primijeniti, a istodobno Lijanovići i ostali uhićeni ne moraju biti u pritvoru.

Velika istraga

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za sedam osoba, trojicu braće Lijanović suvlasnike mesne industrije, među kojima je dopredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović.

Lijanovićima se na teret stavlja da su kao organizatori kriminalne skupine, nakon što su 2002. njihovoj kompaniji ‘Lijanovići’ u Širokom Brijegu blokirani računi, u kontinuitetu osnivali nova poduzeća koja bi preuzimala pogone, proizvodnju, radnike, a pri čemu se stara nisu gasila, te su gomilala dugovanja. Tužiteljstvo BiH tereti uhićene u jednoj od najvećih poslijedaytonskih istraga za organizirani kriminal, za neplaćanje poreza, poreznu utaju ili prijevare, pranja novca te krivotvorenja poslovnih knjiga, pri čemu su nanijeli štetu veću od jedanaest milijuna maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?