probijanje rokova

Jeste li se precijenili? Zašto vam za sve treba više vremena nego što mislite

adsda
26.03.2017.
u 21:24

Planirate li neki projekt na poslu ili u kući, primijetit ćete da vam uvijek za sve treba mnogo više vremena nego ste planirali. Svaki put ste sebi zadali rok, ali dogodi se uvijek nešto da na vrijeme ne predate ili ne završite pojedini  posao. 

Psiholozi Daniel Kahneman i Amos Tversky 1979. drže da su ljudi skloni precijeniti same sebe. Nisu u stanju predvidjeti koji su to sve čimbenici koji ih mogu spriječiti u njihovom naumu. 

Dobro objašnjenje i savjete za takve slučajeve možemo pronaći u knjizi Nicholasa Epleyaprofesora na Sveučilištu u Chicagu. 
Profesor od svog čitatelja, prije nego donese odluku o pojedinom projektu, zahtjeva da svaki čitatelj napravi jedan mali eksperiment.

Na papir napišite što mislite do kojeg ćete datuma stići realizirati svoj projekt ili posao, ali uz to stavite i datume što mislite koliko će vam dana trebati ako sve bude u najboljem redu i ako sve krene po zlu. Dakle, tri datuma

Profesor ističe kako su isti eksperiment napravili uz pomoć svojih studenta na Sveučilištu u Chicagu.. 
Nakon završetaka eksperimenta, profesor ističe kako su i najdalji datumi (ako sve krene po zlu), bili previše optimistični. "Čak i najgori scenariji imaju tendenciju da budu pretjerano optimistični!" ističe Epley. 

Optimizam pomaže u stvaranju zabluda. U ovakvim slučajevima će mala doza pesimizma pomoći eliminirati pretjerana očekivanja i situaciju u kojoj ćete se u zadnji tren hvatati za glavu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?