ZANIMLJIVO

Jeste li znali da limun uklanja neugodne mirise, služi za čišćenje i vraća život voću i povrću?

Shutterstock
18.08.2019.
u 19:36

Voće koje nas zimi štiti od prehlada, a ljeti osvježava ima još nekoliko skrivenih funkcija

Limun se ne koristi samo za limunade ili za čaj. Zahvaljujući svojoj kiselosti i antibakterijskim svojstvima ima različite primjene u kućanstvu.  

Čišćenje 
Limunska kiselina u limunu mu daje kiseli okus, ali jednako tako ima i antibakterijska svojstva. Polovica limuna ili samo kriška bit će odličan izbor u čišćenju drvenih daski za rezanje, mramora, ali i za čišćenje tava. Za one koji više vole tekućine za čišćenje, pola kriške limuna potrebno je zagrijati u vodi dvije minute i prirodno sredstvo za čišćenje je spremno. Osim kuhinjskih površina, ovaj recept je odličan i za čišćenje kupaonice.   

Kod kuhanja  
Kriške limuna se koriste kod pečenja ribe kako se ona ne bi primila za tavicu ili za protvan. A poznato je i kako se prsti nakon čišćenja ribe ili školjki uvijek stavljaju u vodu s limunom.  

Bolji miris  
Limun ima poseban jak miris koji prikriva sve neugodne mirise. Koš za smeće je najčešći izvor lošeg mirisa, a korica limuna rješava ovaj problem. Također, korica limuna se može staviti u hladnjak za svježinu.  

Pomoć kod truljenja  
Dobro je poznato da par kapi limuna može usporiti truljenje voća, odnosno on sprječava da načeto voće posmeđi. Ipak, limun se još koristi i za salatu. Ako je salata oronula potrebno je malo limuna ocijediti u posudu s vodom u koju se stavi salata i ostaviti sve u hladnjaku sat ili dva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?