promjene na noktima

Jesu li žuti nokti znak da vašem organizmu nedostaje vitamina?

nokti
02.03.2021.
u 21:29

Normalna boja noktiju je svijetlo ružičasta, no promjene na noktima poput pojave bijelih točkica te promjene boje noktiju nisu rijetka stvar.

Ako ste prilikom tipkanja po tipkovnici laptopa ili pametnog telefona primijetili da su vaši nokti poprimili žućkastu notu, nemojte odmah paničariti. Takva je promjena poprilično česta kod ljudi, a može upućivati na različite probleme i uzroke koji mogu i ne moraju biti povezani sa zdravljem. Neki ljudi žutu boju noktiju povezuju s deficitom određenih vitamina i minerala u organizmu. No takve su informacije netočne, piše ljepotaizdravlje.hr.

Razlozi zbog kojih nokti žute

Žuti nokti mogu upućivati na određene zdravstvene probleme, no isto tako mogu biti i posljedica određenih aktivnosti koje mogu, ali i ne moraju biti štetne za vaše zdravlje. Neki od uzroka su:

Nošenje tamnog laka

Ako ste u posljednje vrijeme lakirali nokte tamnijim nijansama te primijetili žutilo, velika je vjerojatnost da je to posljedica boje koja u dodiru s keratinom iz noktiju može dovesti do žutila nokta.

Pušenje

Nikotin iz cigareta česti je uzročnik mrlja te promjene boje noktiju. Ako ste pušač/ica te ako često držite cigaretu u rukama, uzrok je vrlo jednostavan i očit.

Gljivična infekcija

Gljivična infekcija potiče zadebljanje ploče nokta te nakupljanje ostataka pod istom, a rezultat toga je žutilo noktiju.

Bolesti jetre

Žuti nokti mogu ukazati i na probleme s jetrom poput hepatitisa i ciroze ili nekih drugih bolesti jetre.

Bolesti pluća/sindrom žutog nokta

Sindrom žutog nokta stanje je u kojem nokti žute te dolazi do njihova zadebljanja. Mogu biti uzrokovani poremećajem limfne drenaže, reumatoidnog artritisa, a može biti i simptom malignih bolesti, kao i imunodeficijencije i problema s dišnim putevima.

Sredstva za samotamnjenje

Ako koristite kreme i druga sredstva za samotamnjenje, uzrok žutila noktiju može se kriti u toj aktivnosti.

Oniholiza

Oniholiza je poremećaj kod kojeg se nokat spontano odvaja od podloge. Proces obično počinje od slobodnog ruba i napreduje prema korijenu nokta, rijetko je obrnuto. Nokat se može odvajati od donjeg ležišta nokta (donje plohe) i/ili bočnih ploha. Ovaj se poremećaj češće javlja u žena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?