Jogurt-pita s makom: Osvježenje vrijedno truda

02.05.2024.
u 19:45

Nemojte da vas dužina recepta zabrine! Pita se sprema jednostavno, a okus ćete još dugo pamtiti!

Sastojci:

300 g mekog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
2 žumanjka
naribana korica limuna
prstohvat soli
po potrebi žlica vrhnja
Za nadjev od maka:
200 g mljevenog čistog maka
40 g instant griza
100 g šećera
140 ml kipućeg mlijeka
2 žlice pekmeza od marelice
Za nadjev od jogurta:
2 čvrsta jogurta 3,2 % mm
1 kiselo vrhnje 12 % mm
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 bjelanjka
40 g oštrog brašna

Priprema:

Umijesite tijesto od svih sastojaka. Prosijanom brašnu s praškom za pecivo dodajte šećer i
vanilin šećer pa maslac narezan na listiće i naribanu koricu limuna. Izmrvite prstima i kad se stvore nakupine mrvica, dodajte žumanjke i miksajte dalje. Ako vam se smjesa nije povezala, dodajte žličicu vrhnja i nastavite miksati. Kad se sve poveže i ne lijepi za posudu, izvadite tijesto i odvojite 1/3, umotajte ga u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač. Ostatak tijesta pokrijte i odložite na hlađenje u hladnjak 20 minuta.

Dok se tijesto rashlađuje, pripremite nadjeve. Za nadjev od maka u posudi pomiješajte mak, šećer i griz i prelijte kipućim mlijekom. Umiješajte 2 žlice pekmeza. Stavite sa strane na hlađenje. Za nadjev od jogurta najprije izmiksajte bjelanjke u snijeg s polovicom količine šećera i odložite sa strane. U drugoj posudi izmiksajte jogurte, vrhnje, drugu polovicu šećera i vanilin šećer. Uzmite veću špatulu za miješanje smjese, dodajte u smjesu od jogurta naizmjenično snijeg i brašno (3 žlice). Dobro izmiješajte da se sve sjedini.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na veličinu kalupa. Zadignite rubove tijesta otprilike 1,5 cm. U hrpicama istresite nadjev od maka i razmažite ga po tijestu u što ravnijem sloju. Zatim izlijte nadjev od jogurta i poravnajte. Poravnajte pa naribajte trećinu tijesta iz zamrzivača. Stavite na pečenje u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku na 180 stupnjeva i 40 minuta, dok ne porumeni i površina lagano ne počne pucati. Rashlađen kolač pospite šećerom u prahu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?