Oldtimer klub Ero

Još 60-ih prošlog stoljeća u ZHŽ-u počela je kultura automobila

27.05.2016.
u 09:00

Od 2009. godine do danas Nedjeljko Mikulić uspješno vodi Oldtimer klub Ero, piše Večernji list BiH.

U subotu će prelijepi stari automobili obići HNŽ, a u nedjelju će prodefilirati mjestima zapadne Hercegovine od 11 sati. Mikulić se, sjedeći u društvu s Alenom Kondžom, također vlasnikom oldtimera i pokretačem brojnih pozitivnih projekata u ZHŽ-u, za “Večernjak” prisjetio kako se zarazio starim automobilima.

- Dobro se sjećam kako je sve počelo. Svibanj, devedesetih, onih dana kad su Grude bombardirane, ja sam na polju restaurirao mercedes 220 S i jednostavno mi se nije dalo prekidati. Tu je počela ljubav prema oldtimerima, govori nam predsjednik koji će se s kolegama automobilistima iz Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, BiH susresti ovog vikenda. A kako je došao na ideju osnivanja Ere 2009. godine, Mikulić objašnjava:

Krug zaljubljenika

- Postojao je jedan krug zaljubljenika koji su shvatili da ZHŽ-u nedostaje jedan sveobuhvatan oldtimer klub i tako smo krenuli. Primjerice, imamo oko 100 članova, a 40 aktivnih, govori nam Mikulić. Najstariji sudionik oldtimer defilea je Mile Kelava, 79-godišnjak iz Širokog Brijega. Sa svojom Radicom on će ponovno voziti svog ljubimca - mercedes SLK 500. Kada pitamo Mikulića zbog čega netko posjeduje stare automobile, on naglašava dvije stvari, financijsku i sentimentalnu vrijednost. - To je jedna uspomena na mladost. Danas je ulaganje u oldtimere najzdravije ulaganje. Dobro restauriran košta od 5000 eura pa naviše.

Obećana Njemačka

A kultura automobila u ZHŽ-u je počela još 60-ih godina prošlog stoljeća.

- Naši ljudi su radili u Njemačkoj i većinom su dovozili mercedese i točno se osjeti danas kako se netko, gledajući moj automobil, vraća u neko sretnije doba, objašnjava Mikulić. S njim u klubu je i Jure Zelić, tajnik kluba i začetnik ideje o osnivanju kluba Ero, kao i oni koji su se pridružili organizaciji, i sami vlasnici oldtimera, a kojima je želja da ovaj projekt, upravo zbog te sentimentalne vrijednosti, bude uspješan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije