SJEDNICA

Još je nepoznanica tko ce biti srpski član Kolegija

parlament
agencije
04.12.2014.
u 09:00

Konstituiranje Zastupničkog doma sazvano za 9. prosinca, dan prije isteka zakonskog roka

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu bit će konstituiran 9. prosinca, odlučeno je na jučerašnjem zasjedanju kolegija ovog doma. Dogovoreno je da na dnevnom redu konstituiranja sjednice bude davanje svečane izjave zastupnika, izbor predsjedatelja, prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma te izbor članova Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Kandidati HDZ-a i SDA

Predviđeno je da prije samog zasjedanja zastupnicima budu uručeni certifikati o dodjeli mandata te da prođu kratku tehničku obuku vezanu uz glasovanje, raspored sjedenja u parlamentarnoj dvorani i slično. Službeno se jučer na sjednici kolegija nije govorilo o imenima kandidata za pozicije u rukovodstvu Doma. Ipak, SDA je već objavio kako je njihov kandidat za jedno od tri mjesta u novom kolegiju Zastupničkog doma Šefik Džaferović. Hrvatski predstavnik, odnosno predstavnica, u Kolegiju mogla bi biti Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, dok će srpskog kandidata vjerojatno zasebno predložiti SNSD i SDS.

Odnos snaga u donjem domu državnog Parlamenta je takav da su matematički mogući različiti scenariji pri sastavljanju većine, a samim tim i pri izboru čelništva Zastupničkog doma. Čini se kako je broj glasova iz Federacije BiH već poznat jer tri stranke koje su krenule u formiranje entitetske vlasti, a to su SDA, HDZ BiH i DF, zajedno u Zastupničkom domu državnog Parlamenta imaju 18 zastupnika plus jedan zastupnik SDA iz Republike Srpske. Ako se zna da iz FBiH u ovom domu ima ukupno 28 zastupnika, jasno je da je u pitanju respektabilna, skoro pa dvotrećinska većina.

Kada je u pitanju 14 zastupnika iz RS-a, situacija je značajno drugačija jer SNSD i njegov saveznik DNS imaju zajedno sedam zastupnika. Nasuprot njih su SDS s pet i koalicija NDP-PDP s jednim zastupnikom, a ako im se doda i jedan zastupnik SDA, onda i ova grupacija ima sedam, odnosno 50 posto zastupnika iz RS-a u donjem domu Parlamentarne skupštine BiH.

Formiranje vlasti

Ako se bude poštovao princip da struktura vlasti na svim razinama treba biti ista ili slična, vlast na razini BiH formirat će spomenuta većina iz Federacije sa sedam zastupnika SNSD-a i DNS-a, ali ako bošnjačke stranke budu uporne u inzistiranju na Savezu za promjene kao partneru iz RS-a, parlamentarna većina imat će 25 zastupnika. To je jedan manje nego u slučaju ulaska SNSD-a i DNS-a u vlast.

Prema odredbama Poslovnika Zastupničkog doma, konstitutivnu sjednicu novoizabranog Doma saziva Kolegij iz prethodnog saziva, odnosno predsjedatelj Božo Ljubić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?