Posebni predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnost

Josep Borrell danas u posjetu BiH, obići će EUFOR i susresti se s bh. dužnosnicima

16.03.2022.
u 08:16

Posebni predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell boravit će danas u posjetu Bosni i Hercegovini u okviru svoje višednevne posjete zemljama zapadnog Balkana.

Prema za sada dostupnom rasporedu posjeta, Borrell će u Sarajevu prvo posjetiti operaciju Europskih vojnih snaga (EUFOR Altea) koja je posljednjih dana dobila pojačanje te je širom BiH raspoređeno 500 vojnika.

- Raspoređivanje rezervi i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, mjera je predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja (SASE -Safe and Secure Environment) - navedeno je tada.

Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini Borrell bi se trebao sastati s predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva.

Prethodno je Borrell posjetio Sjevernu Makedoniju gdje je kazao da u sadašnjim vremenima svi zajedno trebaju surađivati bez političkih podjela, naglašavajući da je zapadni Balkan strateški prioritet za Europsku uniju.

Kako je istaknuto, višednevni posjet Borrella zemljama zapadnog Balkana potvrdit će predanost i podršku Europske unije regiji, između ostalog imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu i uticaj tog rata na sigurnost Europe u cjelini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?