Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Josip Brkić sastao se s dužnosnicima Europske unije u Bruxellesu

20.03.2019.
u 16:18

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 19. i 20. ožujka 2019. godine u Bruxellesu s generalnim direktorom Direkcije Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christianom Danielssonom, izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom i izvršnim direktorom za Europu i središnju Aziju u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Thomasom Mayr-Hartingom.

Na odvojenim sastancima s dužnosnicima Europske unije zamjenik ministra Brkić izvijestio je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu uspostave vlasti nakon Općih izbora održanih u listopadu 2018. godine te europskim i euroatlantskim integracijama u BiH. Izrazio je zahvalnost dužnosnicima Europske unije na njihovoj potpori procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine i iskazao opredijeljenost svih političkih subjekata za ubrzanje procesa integracija BiH u EU.

Tom prigodom zamjenik Brkić je istaknuo da, unatoč izazovima s kojima se EU suočava, naša zemlja očekuje tijekom 2019. godine pozitivno mišljenje Europske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU. Podsjetio je sugovornike da je BiH prošlog mjeseca predala Bruxellesu odgovore na dodatna pitanja na Upitnik Europske komisije. U međuvremenu je i Predsjedništvo BiH odobrilo zaključivanje Sporazuma o smanjenju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana. Naglasio je i da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena daljnjem jačanju vladavine prava, reformama iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala kao i poboljšanju stanja u oblasti poštivanja ljudskih prava.

Tijekom susreta sa zamjenikom Brkićem dužnosnici Europske unije su ocijenili da je veoma važno da se što prije formira vlast u BiH kako bi se nastavili reformski procesi. Zanimali su se za proces reforme Izbornog zakona u BiH. Istaknuli su da će zahtjev za članstvo BiH u EU biti analiziran na temelju rezultata provedbe reformi. Naglasili su i da će institucije EU nastaviti pružati potporu reformskim procesima BiH. S tim u svezi istaknuli su da je Europska unija povećala financijsku pomoć Bosni i Hercegovini.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećoj Godišnjoj investicijskoj konferenciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će u svibnju 2019. godine biti održana u Sarajevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?