Jajce

Josip Topić iz HDZ BiH novi je predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce

08.07.2021.
u 15:08

Konstituiranje zakonodavne preduvjet je za transparentan rad općinske vlasti

Skoro osam mjeseci nakon lokalnih izbora, u Jajcu je završen proces konstituiranja Općinskog vijeća. Za predsjedatelja Vijeća u četvrtak je, u nastavku konstituirajuće sjednice, izabran Josip Topić iz HDZ BiH. Zamjenik predsjedatelja je Ivo Šimunović,  koji je ujedno i predsjednik OO HDZ BiH Jajce. Za izbor Topića i Šimunovića, pored osam vijećnika HDZ BiH glasalo je i deset vijećnika SDA , odnosno Saveza SDA, S BiH i A-SDA.

Time je kaže nam Šimunović, završena višemjesečna trakavica oko izbora predsjedatelja Vijeća  koja se ogledala u pokušajima bošnjačkih stranaka da  za predsjedatelja OV izaberu kandidata HDZ 1990, stranke koja je na prošlogodišnjim izborima dobila povjerenje 20 posto hrvatskog biračkog tijela u Jajcu. „Mi smo imali pokušaj nametanja Hrvatima predsjedatelja Općinskog vijeća izborom kandidata čija je stranka dobila puno manju potporu hrvatskog biračkog tijela, 20 posto dok je preostalih 80 posto povjerenje dalo HDZ BiH. Zadnjih dana uspjeli smo postići dogovor, a SDA je procijenila da joj takav razvoj situacije u Jajcu nije potreban i konačno smo završili proces konstituiranja Vijeća“, pojasnio nam je Šimunović. 

Završetak procesa konstituiranja OV u Jajcu, smatra Šimunović,  preduvjet je transparetnosti rada općinske vlasti i sužavanje prostora za samovoljnu načelnika  EdinaHozana (SDA) koji je primjerice sam namenuo Proračun općine. „Ogromna je razlika kada Vijeće fukncionira i radi u punom kapacitetu jer imate mogućnost postavljanja pitanja kao i nadzora na trošenjem sredstava za različite projekte. Podsjetit ću da smo prošle godine podigli kredit od deset milijuna KM za različite infrastrukturne projekte, uglavnom putne infrastrukture. Nakon što je završeno konstituiranje OV imamo mogućnost nadzora nad trošenjem i ovih sredastava“, pojasnio nam je Šimunović neke od prednosti konačnog završetka provedbe izbornih rezultata u Jajcu.

Što je nakon skoro osam mjeseci poslije izbora bošnjačke stranke potaknulo na dogovor, ostaje nejasno. No, OV Jajce pored čelnika zakonodavne vlasti, od četvrtka ima i jasnu većinu. Čine je HDZ i SDA koji skupa imaju 18 od 25 vijećnika. HDZ 1990, SDP i NiP imaju po dva, a SBB jednog vijećnika u OV Jajca.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije