Kućni pritvor

Jozić: Na snazi ZKP-e koji omogućava županijama da smanje troškove pritvora

28.10.2020.
u 14:48

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku stupio je na snagu, a to znači da je u krivičnom zakonodavstvu Federacije BiH kao novi institut uveden kućni pritvor s elektronskim nadzorom.

- Navedenom dopunom ostavljena je mogućnost sudovima i tužiteljstvima da tijekom krivičnog postupka prema osumnjičenima odnosno optuženima mogu odrediti elektronski nadzor - rekao je Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Sada je županijama omogućeno da primjenom ovog instituta smanje troškove pritvora.

- Županije su te koji plaćaju pritvor u Federalnom ministarstvu pravde. Do sada je to bilo 40 KM, a ovaj elektronski nadzor iznosio bi 22 KM. To je prijedlog da se ide na uštedu prema županijama s obzirom na to da s određenim županijama imamo poteškoća gdje su narasli ogromni dugovi. Ovo je jedan vid zajedničke suradnje i pomoći da što manje opterećujemo proračune županija - dodao je Jozić.

Osim navedene izmjene u Zakonu o krivičnom postupku izvršene su izmjene i dopune u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, te su, između ostalog, propisana krivična djela za koja mogu biti određene posebne istražne radnje i njihovo najduže trajanje.

Također, propisano je pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerojatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti krivičnom gonjenju i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužitelj pismeno izjavi da neće poduzeti krivično gonjenje svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?