Posjet Vatikanu

Jozo Pavković uručio papi Franji svoju knjigu “Urednikov pečat”

09.06.2017.
u 07:00

“Među koricama knjige ‘Urednikov pečat’ sadržani su moji krikovi kojima upozoravam na nepravdu koja se čini nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini”, rekao je Jozo Pavković Svetom Ocu uručujući mu svoju knjigu u Vatikanu. Papa je također uzvratio darom - svojim medaljonom.      

Susret s poglavarom Katoličke crkve za svakoga je posebna čast i doživljaj koji ostaje u sjećanju cijeloga života.

Malo kome se u životu pruži prilika susresti se s Papom u njegovu uredu.

Pavković je imao tu prigodu čak šest puta, i to s trojicom papa - Ivanom Pavlom II., Benediktom XVI. i papom Franjom. Uz to, izvještavao je tijekom njihovih posjeta BiH.

“Bio sam s izaslanstvom iz BiH s papom Franjom u knjižnici u kojoj je soba za prijam. Dolazak do njegova ureda nezaboravan je doživljaj. Prolazak kroz hodnike u strogo je određenoj koloni. Ide se jedan iza drugoga, u tišini, pored Švicarske garde i papinih časnih ljudi. Prefekt dirigira kada se hoda ili stoji. Kao da prolazite kroz povijest. Put pored impresivnih dvorana do vrhovnog poglavara više od milijarde katolika iz cijelog svijeta prepun je mističnosti.

Sve izgleda svečano. Pomislio sam - ima li veće sreće za jednoga autora od toga da tek otiskani primjerak svoje knjige među prvima uruči upravo Svetome Ocu”, kaže Pavković. Ističe kako mu je taj trenutak važan i zbog činjenice što je ponajveći “glavni krivac” pisanja kolumni, a potom i izlaska knjige papinski izaslanik nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico. Upravo na poticaj nuncija i glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića počeo je pisati kolumne, ponajviše o političkom položaju Hrvata u BiH. Zato je Pavković iskoristio prigodu Svetom Ocu kazati i u posveti napisati kako on kao urednik vidi njihov težak položaj i pozvati Vatikan na diplomatsku ofenzivu. Za posjeta Vatikanu Pavković je imao priliku susresti se i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. U razgovoru ga je podsjetio na obećanje koje mu je dao prije dvije godine - da će doći u Mostar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?