Važan projekt

Jurković, Bošković i Pravdić svečano otvorili magistralnu cestu Neum - Stolac

30.06.2022.
u 13:50

Načelnik Općine Neum Dragan Jurković, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković i direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić danas su svečano otvorili magistralnu cestu M17.3 Stolac - Neum.

Pravdić je zahvalio Vladi FBiH koja je prepoznala važnost tog projekta, kao i lokalnim zajednicama Neumu i Stocu koje su provodile postupke eksproprijacije.

- Ova dionica koštala je 2,65 milijuna KM po kilometru, što je vrlo povoljno s obzirom na njen značaj - rekao je Pravdić.

Jurković je izjavio je da otvorena cesta koju su u Neumu čekali 40 godina i zahvaljujući kojoj su povezani sa unutrašnjosti zemlje i mogu razmišljati o revitalizaciji zaleđa i privrednom razvoju.

Dodao je da u bdućem periodu namjeravaju izgradnju dvije industrijske zone, kako bi smanjili oslanjanje na turizam koji čini 90 posto gospodarstva Neuma.

Bošković je podsjetio da je izgradnja te ceste započeta još 1987. za vrijeme Jugoslavije, te da je do početka rata završena dionica Buna - Masline.

- Za stanovnike Stoca ova cesta znači život jer ih spaja s morem i pruža šansu za razvoj - naglasio je Bošković.

Ukupna dužina izgrađene dionice je 36,47 kilometara.

Vrijednost projekta iznosi 96,5 milijuna KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, i to 20,1 milijun KM iz vlastitih sredstava, a ostatak kreditnim aranžmanima s međunarodnim financijskim institucijama.

Otvaranju ceste nazočili su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača i ostali članovi Federalne vlade, te drugi federalni i državni dužnosnici.  

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije