SKRIVENA OPASNOST

Kad vidite što šećer radi našem tijelu, odmah ćete ga se odreći!

Profimedia
14.11.2019.
u 15:45

Nebrojena znanstvena istraživanja upućuju na silne opasnosti po zdravlje vezane uz prekomjerni unos šećera. Dijabetes i pretilost tek su neke od njih, ali popis je alarmantno dugačak i poprilično neočekivan

Šećer sam po sebi nije zlo. No, problemi nastaju kad ga u svoj organizam počnemo unositi u prekomjernim količinama što pak je dalje povezano s nizom zdravstvenih problema koji nas mogu zateći. Stoga je nevjerojatno važno paziti na dnevni unos šećera te se pobrinuti kupiti proizvode s umanjenom količinom šećera

Tko se od nas ne sjeća onog užitka i veselja koje nam je u djetinjstvu pričinjavao onaj štapić šarene šećerne vune koju smo kao klinci jeli po sajmovima i lunaparkovima? Pokvareni zubi, koga je bilo briga. Nesnosnu sreću koju nam je donosila kila šećera nisu mogli spriječiti čak niti bolovi u trbuhu koji bi uslijedili nakon što šećerna groznica prođe, piše Tportal.hr. 

Danas, naravno, znamo koliko je taj šećer bio loš za nas. Naučili smo da bismo ga radi niza zdravstvenih problema trebali izbjegavati u što širem luku. No, šećer je svuda oko nas, od kechupa do maslaca od kikirikija. Bježati od njega čini se nemogućom misijom. Pa ipak, šećer u manjim količinama ne mora nužno biti loša stvar dok možemo kontrolirati njegov unos. 

I tu dolazimo do problema. Skriveni šećeri koje gotovo nikad ne uzimamo u obzir, a nalaze se u gotovo svakoj namirnici koju konzumiramo. Tim više što živimo u prilično hektičnim vremenima u kojima malo tko ima slobodnog vremena. Većinu vremena jedemo brzo i nezdravo. Budući da gotovi proizvodi sadrže gomilu skrivenih šećera, mi se bombardiramo njime u mnogo većim količinama nego što nam treba.

Nebrojena znanstvena istraživanja upućuju na silne opasnosti po zdravlje vezane uz prekomjerni unos šećera. Dijabetes i pretilost tek su neke od njih, ali popis je alarmantno dugačak i poprilično neočekivan.

Srčani problemi

Pretjerana konzumacija šećera povezuje se s povećanom mogućnosti oboljenja od mnogih bolest među kojima su i problemi sa srcem – inače najčešći uzrok smrti na svijetu. Točnije, ljudi koji konzumiraju previše šećera susrest će se, u pravilu, češće s pretilošću, upalom te povišenom trigliceridima, a tu su još i povišena razina šećera u krvi kao i povišeni krvni tlak – ukratko, faktori koji dovode do ozbiljnih problema sa srcem.

Akne

Uz pretjerani unos šećera u zadnje se vrijeme veže i pojava akni. Radi povišene razine šećera u krvi raste i količina inzulina koji pak zatim pokreće lavinu procesa koji rezultiraju razvojem akni.

Recentna znanstvena istraživanja pokazala su vrlo jasno da su tinejdžeri koji unose previše šećera imali 30 posto veće šanse dobiti akne.

Dijabetes

Dijabetes je jedna od očekivanijih stavki našem popisu. Činjenica da je pretjerani unos šećera usko povezan s razvojem dijabetesa tipa 2 odavno je dosta poznata.

Jedna golema studija, koja se provodila u 175 zemalja, pokazala je rako da se rizik od razvoja dijabetesa povećava za 1.1 posto na svakih 150 kalorija šećera.

Starenje kože

Bore su prirodan znak starenja. Nema šanse da ih itko od nas izbjegne, neovisno o zdravlju. Previše šećera, s druge strane, može taj proces starenja kože itekako ubrzati. Potvrđuje to i niz studija koje su pokazale da žene koje konzumiraju previše šećera izgledaju starije od onih koje to ne rade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije