Sporije od očekivanja izvršna vlast na svim razinama ipak se uspostavlja

Kadrovska križaljka mogla bi se popuniti do kraja mjeseca

vlada
14.02.2015.
u 10:00

Pregovori na državnoj razini su već počeli, a idućeg tjedna će se razgovarati i o FBiH

Uz određene probleme i sporije od očekivanja izvršna vlast u županijama postupno se ipak uspostavlja. Bosansko-podrinjska, Zapadnohercegovačka i Unsko-sanska županija prve su dobile svoje vlade, a vrlo brzo izvršna vlast bit će uspostavljena i u Posavskoj i Tuzlanskoj županiji.

Uspostava vlasti

Na dobrom putu da dođu do vlasti su i politički subjekti u Zeničko-dobojskoj, Hercegbosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Sarajevskoj županiji, dok bi najviše problema moglo biti u Srednjobosanskoj županiji, gdje postoji ozbiljan spor između SDA i DF-a. Odnosi ovih dviju stranaka nisu najbolji, što potvrđuje i činjenica da je SDA s drugim partnerima formirao vlast u Goraždu i Bihaću. Usprkos svim tim problemima vlast se polako uspostavlja, a ključni koraci napravljeni su i na državnoj i federalnoj razini imenovanjem Denisa Zvizdića za mandatara Vijeća ministara i izborom predsjednika i dopredsjednika Federacije. Ostalo je još da se koalicijski partneri na obje razine dogovore o raspodjeli resora i kadrovskim rješenjima za ministarske pozicije. Pregovori na državnoj razini su već počeli, a idućeg tjedna će stranački lideri razgovarati i o mogućoj raspodjeli resora u Vladi Federacije. Cilj je da pregovori budu uspješno okončani do kraja ovog mjeseca kako bi se ubrzano moglo pristupiti formalnom imenovanju državne i federalne vlade. Naravno, postoje različiti interesi i apetiti kada je vlast u pitanju, ali svi se slažu kako nova vlast mora što prije početi raditi. Ono što će dočekati kao prioritet i jednu i drugu vladu su ovogodišnji proračuni.

Spriječiti kolaps Federacije

Izvjesno je da će zbog isteka odluka o privremenom financiranju krajem trećeg mjeseca novo Vijeće ministara i Vlada FBiH imati malo vremena za korekcije već napravljenih nacrta proračuna. Ići će se na skraćenu proceduru njihova usvajanja kako bi se spriječio financijski kolaps i države i Federacije. Naknadno će se vjerojatno rebalansima ispravljati uočeni nedostaci. Puno posla čeka novu vlast. Već sada je izvjesno kako će većina, a možda i svi zakonski prijedlozi koji su prije upućeni u parlamentarnu proceduru biti povučeni i preispitani od nove vlasti. To je ogroman i zahtjevan posao, a ako se tome dodaju tekuće obveze, proeuropske i druge reformske mjere jasno je kako je svaki dan za uspostavu vlasti važan. Dodatni problem su i postizborna imenovanja kojima je odlazeća vlast pokušala popuniti što više pozicija u administraciji i javnim poduzećima svojim kadrovima.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:44 14.02.2015.

hoće li opet hdz-ovi ministri biti poreski dužnici i novopečeni hdz-ovci, odnosno povratnici iz drugih stranaka he heh

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije