ZNATE LI?

Kakav utjecaj ima vježbanje na vašu kosu?

kosa
Gulliver/Thinkstock
22.07.2021.
u 18:57

Kosa koju stalno morate slagati definitivno je nepoželjna pojava i distrakcija tijekom vježbanja. Isto kao i odjeća koja vam ne odgovara, hlače koje stalno morate povlačiti prema gore ili grudnjak koji vam nije udoban. Postoje mali savjeti kako zaštititi kosu tijekom vježbanja, ljepotaizdravlje.hr donosi koji su to.

Kakav utjecaj ima vježbanje na vašu kosu?

Istraživanja su pokazala da vježbanje zapravo pomaže kosi da raste. To se događa iz razloga jer se tijekom vježbanja povećava puls, a time se povećava i protok krvi i cirkulacija u tijelu. Povećanje protoka krvi znači da više hranjivih tvari i kisika dolazi do vlasišta, što može potaknuti rast. Tome je važno dodati da redovito vježbanje može pomoći u smanjenju stresa koji je puno puta glavni uzrok gubitka kose. Također, kad vježbate, tijelo proizvodi endorfine, sretne hormone koji mogu pojačati raspoloženje i do 24 sata.

Kako održavati kosu zdravom i zaštićenom tijekom vježbanja?

Pravilna forma i odgovarajuća oprema ključni su za pravilno vježbanje, ali puno vas sigurno nikad nije razmišljalo da je i kosa stavka koju valja zaštititi. Za stylist.co.uk stručnjaci kažu da je važno, za vrijeme vježbanja, kosu držati urednom – svezanom u rep ili u punđu. To će osigurati udobnost i sigurnost jer vam kosa neće smetati. Osim toga, rješenje su i pletenice, ali i kreme te gelovi koji će kovrčavu kosu držati na jednome mjestu.

Pretjerano znojenje vlasišta može dugotrajno uzrokovati suhoću i začepiti folikule. Važno je prati kosu ovisno o tome koliko dana trenirate i kakvu kosu imate. Ravne do raspuštene kovrče zahtijevaju češće pranje jer stvaraju više sebuma. Suhi šampon ponekad je super varijanta koja će pomoći osvježiti kosu, ako je ne stignete prati (a i nemojte zaboraviti, pranje kose svaki dan nikako se ne preporučuje i nije dobro). Trik koji stručnjaci također savjetuju jest da prije vježbanja stavite na kosu masku koja će učiniti puno za vaše vlasište i zaštititi kosu od ispucalosti i beživotnosti. Pripazite svakako koje sastojke maska ima i birajte one s maslinovim uljem ili medom.

Odličan izbor uvijek je i traka za kosu koja će držati kosu, ali i ukosnice. U svakom slučaju, pobrinite se da tijekom vježbanja nikad nemate raspuštenu kosu kako vam ne bi smetala prilikom izvođenja raznih vježbi.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?