škola u koroni

KAKO ĆE SE OD JESENI ODVIJATI NASTAVA U FBiH znat će se 15 dana prije početka

29.07.2020.
u 16:46

Kako će se nastava od jeseni odvijati u FBiH, znat će se 15 dana prije početka. Način izvođenja nastave neće biti jedinstven jer će svaka županija donositi odluku za sebe, ali je jedinstveno to da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji i da će konačnu riječ dati struka, odnosno Krizni stožer FBiH, piše Večernji list BiH.

Mogući modeli

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti ističu kako se razmatraju tri moguća scenarija. Prvi podrazumijeva odvijanje nastave u učionicama uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa. Prema drugom modelu, nastava bi se dijelom odvijala u učionicama, a dijelom online. “Morali bi se postaviti prioriteti koji učenici će nastavu pratiti u školi, a za ostale osigurati privremeni dolazak u odgojno-obrazovne ustanove. Primjerice, učenici do 11. godine da imaju nastavu u školi, a svi ostali online, ili da se naprave manje skupine učenika, ili da se učenici smjenjuju - jedan tjedan nastave u školi, a jedan tjedan online”, kazala je za BHRT Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja. Treći model podrazumijeva potpuni povratak online nastave, ali tako da se stvori zajednička digitalna platforma za digitalne sadržaje na kojoj bi bili svi najbolji sadržaji koji bi olakšali nastavu. Iz resornog ministarstva HNŽ-a poručuju kako su počeli s pripremama za mogućnost online nastave, ali i oni, kao i roditelji, priželjkuju povratak učenika u učionice. “Nije samo obrazovanje uključeno u školstvo, nego i odgoj koji je vrlo bitan i koji se događa u samoj školskoj zgradi, odnosno učionici. To je onaj popratni dio koji se ne vidi, ali je vrlo značajan za našu djecu”, kazao je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja HNŽ-a. Roditelji smatraju da su djeca online nastavom uskraćena za žive vrijednosti redovite nastave. U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, uz potporu UNICEF-a i UNESCO-a u BiH, održana je online radionica o temi ponovnog otvaranja škola u BiH, u kojoj su sudjelovali predstavnici obrazovnih vlasti u BiH. Sudionicima je prezentiran dokument “Okvir za ponovno otvaranje škola”, koji su u travnju ove godine uradili UNESCO, UNICEF, UNHCR, Svjetska banka i Svjetski program za hranu. Predstavljen je i prijedlog formulara za izradu akcijskih planova za ponovno otvaranje škola. Zaključeno je da će nadležna ministarstva obrazovanja u BiH razmotriti, odnosno ubrzati izradu akcijskih planova za ponovno otvaranje škola, imajući u vidu epidemiološku situaciju, kao i pridržavanje preporuka i mjera.

Ministarstvu 3,95 milijuna

Vlada FBiH usvojila je ovogodišnji program utroška s kriterijima raspodjele sredstava Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH u iznosu od 3,950.000 KM. Riječ je o transferima za financiranje obrazovanja (650.000 KM), studentskog standarda (750.000 KM), za oblast znanosti od značaja za FBiH (1,220.000 KM), za institucije znanosti i poticaj znanosti te razvoju od značaja za FBiH (150.000 KM), za institucije znanosti i kulture od značaja za BiH (950.000 KM) te za Fondaciju za mobilnost studenata i nastavnika (230.000 KM). Program je formalno i pravno usklađen s izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2020., kojim su sredstva za tekuće transfere Ministarstva umanjena za 3,000.000 KM.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije