Mjere opreza pojačane

Kako izgleda porod u Mostaru za vrijeme pandemije?

Foto: Getty Images
1/3
17.08.2020.
u 08:38

Korona test radi se svakoj trudnici prije dolaska u bolnicu, ukoliko je dogovoren porod carskim rezom, dok se ostalima test uzima po primitku.

Koronavirus je donio strah od nepoznatog, a s tim se strahom na poseban način bore trudnice koje na svijet trebaju donijeti novi život. Kako izgleda porod za vrijeme pandemije?

Kada nakon devet mjeseci čekanja bolovi krenu, trudovi postaju jači, uz sreću što će na svijet doći jedan novi, mali život, mnogo je i straha. Nekada najviše zbog poroda, a danas i zbog pandemije koronavirusa. Proces poroda uz pandemiju za nju je bio prilično jednostavan, kaže za BHRT rodilja koja je to prošla prije nekoliko tjedana.

“Mjere opreza su primjetno veće u bolnici. Na ulazu su mi izmjerili temperaturu, a potom i napravili korona test. Poslali su ga na mikrobiologiju i za pola sata su stigli rezultati. Porod je također prošao uredno, a kući smo mogli ići već za 24 sata”, ispričala je Kristina Raič iz Mostara.

Inače, korona test radi se svakoj trudnici prije dolaska u bolnicu, ukoliko je dogovoren porod carskim rezom, dok se ostalima test uzima po primitku.

Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar kaže kako se odmah po primitku primalje uzima bris i šalje se na mikrobiologiju. 

"Naše su rodilje zapravo stavljene kao prioritetni pacijenti, budući da ih nakon 12 sati ili 24 sata puštamo doma”, dodala je Tomić. 

Komentirajući kako je moguće i da se uz sve mjere opreza, na Odjelu među ostalim porodiljama pojavi i neka zaražena koronavirusom, Tomić ističe kako su imali nekoliko takvih slučajeva.

"Moram reći da je sve dobro prošlo, nitko od pacijenata, niti od našeg osoblja nije bio zaražen, a zapravo je ključ upravo u epidemiološkim mjerama, socijalna distanca, nošenje maski i pranje ruku”, pojasnila je. 

Takve mjere, smatra doktorica, treba provoditi tijekom cijele trudnoće, posebno na redovitim pregledima kod liječnika.

Trudnica Sonja Cvitković iz Mostara kojoj se uskoro bliži i porod, kaže da straha zbog koronavirusa nema.

“Pri ulasku u bolnicu sestre su mi mjerile temperaturu, i ja i liječnik smo imali zaštitne maske i dezinficirala sam ruke pri ulasku i izlasku. Nadam se da će i porod za mjesec dana proći bez problema kada je u pitanju koronavirus. Straha od toga nema, pridržavam se mjera.”, rekla je Sonja Cvitković. 

Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva naglašava važnost čuvanja zdravlja, posebno kada je riječ o trudnicama.

“Imali smo par smrtnih slučajeva jako mladih i zdravih osoba, bez ikakvih komplikacija i kroničnih bolesti. Situacija je ozbiljna, izbjegavajte tržne centre, veća grupiranja”, naglašava Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. 

Stručnjaci ipak dodaju kako prevelik strah i stres mogu samo dodatno otežati stanje. Stoga su poslali poruku trudnicama da, uz oprez od pandemije, uživaju u najljepšim trenucima iščekivanja dolaska novog života u njihov svijet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije