Više od 2.000 glasova

Kako je BiH imenovala egzoplanetu i zvijezdu oko koje se ona okreće?

20.11.2019.
u 11:01

Više od dvije tisuće bh. građana glasovalo je za imenovanje egzoplanete i zvijezde oko koje se ona okreće, a ovaj globani natječaj za predlaganje njihovog imena organiziran je u okviru proslave stogodišnjice Međunarodne astronomske unije.

Natječaj u Bosni i Hercegovini proveli su aktivisti Astronomskog društva Orion iz Sarajeva i Astronomskog društva Polaris iz Tuzle, a prema riječima Adele Subašić-Kopić, predsjednice Nacionalnog komiteta ispred BiH, pristiglo je 256 prijedloga za imena egzoplanete i zvijezde, piše Faktor. 

Međunarodna astronomska unija je izdala stroga pravila koja se odnose na imenovanje zvijezde i njene planete. Predložena imena trebala su biti imena stvari, ljudi ili mjesta koja imaju dugogodišnju kulturnu, povjesnu ili zemljopisnu važnost, i vrijedna su toga da njihovo ime nose nebeska tijela.

- Kao i uvijek u sličnim situacijama, dio prijedloga je bio potpuno besmislen, dio nije zadovoljio pravila Međunarodne astronomske unije, dok je dio imena već bio u bazi imena nebeskih tijela. Od preostalih mogućih prijedloga izdvojili smo pet koji su išli na javno glasanje – istaknula je Subašić-Kopić, dodavši kako su zadovoljni odzivom građana.

Prijedlozi za koje je bilo moguće glasovati bili su nazivi planet Naron i zvijezda Bosona, zatim planet Lilium i zvijezda Kulin, planet Radimlja i zvijezda Daorson, te planet Kulin i zvijezda Katarina, kao i planet Teuta i zvijezda Daorson.

Nakon glasovanja, koje je završeno 14. studenoga, prijedlozi su rangirani tako što je odabran prvorangirani i dva zamjenska prijedloga.

- Nije nam dozvoljeno da prije konačne odluke Međunarodne astronomske unije objavimo konačne rezultate bh. glasovanja. Iz Pariza će 17. prosinca javnom konferencijom biti objavljena imena koja su predložile sve države sudionice ovog globalnog natječaja – naglasila je sugovornica.

BiH je dodijeljen sustav u sazviježđu Vodolije (Aquarius) u kojem se oko zvijezde, trenutno službenog imena HD 206610, okreće džinovska planeta HD 206610b. Subašić-Kopić je dodala kako je izbor zvijezde i planete odluka Međunarodne astronomske unije, te da oni na to nisu mogli utjecati.

- Nakon što je pažljivo odabrao veliki broj dobro proučenih, potvrđenih egzoplaneta i zvijezda oko kojih se okreću, Upravni odbor natječaja IAU100 NameExoWorlds je svakoj zemlji dodijelio sustav zvijezde i planete, pazeći na poveznicu s tom zemljom i vidljivost zvijezde domaćina iz te zemlje – kazala je.

HD 206610 je zvijezda sa sjajem malo većim od osme magnitude i od nas je udaljena oko 482 svjetlosne godine. Pripada spektralnom tipu K, i to je narandžasti div Planeta HD 206610b koja kruži oko ove zvijezde je plinoviti div. Ona je malo masivnija od Jupitera, točnije 2.036 puta, i potrebno joj je oko 1,8 zemaljskih godina da jednom obiđe oko svoje zvijezde. Od svoje zvijezde je udaljena 1,74 astronomskih jedinica, a jedna astronomska jedinica odgovara prosječnoj udaljenosti Zemlje od Sunca.

- Planeta je otkrivena 2009. godine metodom mjerenja radijalne brzine matične zvijezde. Astronomi mjere jako mala pomjeranja spektralnih linija zbog kretanja planete i zvijezde oko zajedničkog središta mase. U jednom dijelu svoje putanje zvijezda će se kretati ka nama, a u drugom dijelu od nas. Kada se zvijezda pomjera prema nama tada se spektralne linije pomjeraju ka plavom dijelu spektra, a u suprotnom slučaju ka crvenom - objasnila je Subašić-Kopić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?