Humanost prije svega

​Kako je Miralem Šabić postao "kisikdžija" iz Konjica, heroj svakodnevice

24.11.2020.
u 11:53

U doba pandemije iznimno su vrijedne priče o ljudskoj nesebičnosti i požrtvovnosti. A, upravo naredna priča dokaz je ljudske snage, izdržljivosti, ali prije svega humanosti i odgovornosti prema svojim sugrađanima. Budi i nadu u bolje sutra.

Iz Konjica za Sarajevo svakog drugog dana Miralem Šabić ili kako ga prijatelji zovu kisikdžija Miko dovlači u svom privatnom kombiju prazne boce kisika na punjenje. Zaposlen je kao ložač u konjičkoj bolnici, a trenutno volontira u izolatoriju. RVI, s gelerom u plućima nerijetko ove boce sam na leđima iznosi na drugi kat izolatorija koji nema lifta. 

"Nema te prepreke koju ćemo uraditi da sve bude uredu, da naši Konjičani ozdrave i da bude sve kako treba", rekao  je Miralem Šabić Miko za N1.

Priča o konjičkom izolatoriju, o nadljudskim naporima, herojima koji spašavaju ljudske živote postala je viralna nakon niza objava pacijentice Dine Alić. Kroz otvoren prozor izolatorija Dina prepričava osobne ali i tegobe drugih pacijenata.

"Htjela bih vam prenijeti poruku da sam očima gledala smrt u oči i da sam vidjela što znači borba medicinara da spase jedan ljudski život. Ja ću do života biti zahvalna ljudima koji su ovdje spašavali naše živote kao vitezovi iz bajke, kao junaci iz najljepših priča. Mislim da nigdje u BiH toliko ljubavi nema, ni u jednom izolatoriju i nema takvih liječnika i tehničara koji izvanljudskim naporima spašavaju živote nas 22 pacijenta, a zna nas biti i više", ispričala je Dina Alić.

Medicinari Dinu nazivaju dobrom dušom izolatorija, jer svojom pozitivnošću prevazilaze granice realnosti u kojoj se nalazi. Za više od 20 godina rada medicinska sestra Mirsada  Jevo ne pamti teže razdoblje rada.

"Vrlo teško je ovdje raditi. Pacijenti kojima se radi RTG pluća se moraju nositi na nosilima, bez obzira radi li se o lakšim ili težim slučajevima", pojasnila je Mirsada Jevo.

"Mi smo s pacijentima zadovoljni, nadam se da su i pacijenti s nama. Trudimo se koliko je u našoj moći da im pomognemo, da tu budemo za dodatnu čašu vode, a plus uz to i naš redoviti posao", kazao je Kenan Vapo, medicinski tehničar.

Na čelu izolatorija je mladi liječnik Mirza Gačanin. Pristaje na snimanje, ali pod uvjetom da se o njemu ne govori kao o heroju.

"Ja sam samo čovjek posvećen svom poslu, radim ono za što sam se školovao", naglašava.

"Možda jedan od najtežih primjera bilo je pomaganje pacijentu kojem nažalost nije bilo pomoći, koji je već predaleko otišao, nismo uspjeli dogovoriti transfer jer ne bi bilo smisla, to mi je najteže palo, znate tu ste, ali... Ja se s tim ne mogu pomiriti", rekao je dr. Gačanin.

Ekipi se pridružilo i troje volontera koje ne plaši pandemija koronavirusa i koji žele biti od pomoći svojim bolesnima sugrađanima.

"Iskreno, ne bojim se mnogo situacije i nemam problema s tim da pomognem u bilo kojoj situaciji, ili bilo koliko vremena da je potrebno", rekao je Inas Ćosić.

N1 prenosi da, dok su snimali ovu izvrsnu ekipu, iz Sarajeva je došao Miko s bocama kisika. Po dolasku istovar i priprema za distribuciju.

50 kilograma prazna, a 70 kilograma puna - toliko je teška boca kisika koja je dovoljna za svega sat i pol u najtežim slučajevima. Gotovo dvostruko više vremena potrebno je da bi se ovakva boca dopremila iz Sarajeva za Konjic, piše N1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije