NJEGA TIJELA

Kako kombinirati retinol, a kako vitamin C? Dermatolozi otkrili koje kombinacije nikada ne koriste

04.08.2020.
u 16:44

Neki proizvodi djeluju bolje kada se koriste zajedno, ali drugi, a to se posebno odnosi na one koje sadrže kemikalije, mogu samo uzrokovati oštećenja.

Kako kozmetiku koristiti sigurno?
Razni proizvodi, poput seruma, krema, hidratizirajućih preparata i tekućina za pranje lica mogu jako koristiti zdravlju i ljepoti kože. No to što su dobre za kožu ne znači da ih trebate koristiti zajedno. Ustvari, miješanjem određenih sastojaka možete naštetiti svojoj koži.
Evo što kažu dermatolozi – koji se proizvodi smiju koristiti zajedno, a koji ne.

IZBJEGAVAJTE: RETINOL I HIDROKSI KISELINE
Retinol je često korišten kao magičan dodatak protiv starenja kože , a alfa hidroksi kiseline su hvaljene kao savršeno sredstvo za „peglanje“ bora. Kako se koriste za postizanje sličnih rezultata, svako bi pomislio da ih je dozvoljeno koristiti u isto vrijeme. No poznati dermatolog iz New Yorka, Joshua Zeichner, ističe da ova kombinacija može uzrokovati iritacije. „Radi se o dva jaka proizvoda koji, ako se kombiniraju, mogu izazvati reakciju na koži“, dodaje.

KORISTITE: RETINOL I HIJALURONSKU KISELINU
Većina dermatologa voli nabrajati sve dobrobiti retinola, koji je ustvari oblik vitamina A, a svaki će vas upozoriti i na to da isušuje kožu.

„Retinol je poznat po tome da može izazvati iritacije na koži, posebno ako joj ne pružate dovoljno vlage. Odličan je alat za regeneraciju stanica i poticanje obnove kolagena, dok će  hijaluronska kiselina koži dati vlagu i tako ju učiniti sjajnom i zategnutom.“, pojašnjava dr. Zeichner.

IZBJEGAVAJTE: BENZOIL PEROKSID I RETINOL
Nije važno koji je vaš tip kože, ovo je kombinacija koju morate izbjegavati. Benzoil peroksid se koristi kao tretman protiv akni, a sam po sebi je iznimno jak. Kada se miješaju, uzrokuju suhoću kože, guljenje i pojavu flekica. Neka istraživanja navode kako benzoil peroksid može poništiti sav efekt retinola.


KORISTITE: VITAMIN C I VITAMIN E
Ova dva vitamina se odlično slažu? Pa stvari nisu tako jednostavne… Postoji razlog zašto ova dva jaka vitamina koja štite imunološki sustav i zdravlje kože odlično surađuju.
„Vitamin C se bori protiv slobodnih radikala, a vitamin E jača hidrataciju kože, navodi Arielle Panarello, dermatologinja iz New Yorka te dodaje kako su ova dva vitamina par iz snova. Ukratko, bilo koja kiselina dobro djeluje uz drugu i mogu se koristiti u kombinaciji i tako vam pomoći u preveniraju upalnih procesa, uz sve druge benefite.

IZBJEGAVAJTE: VITAMIN C I HIDROKSI KISELINE
Većina nas smatra da je pametno dodati vitamine u dnevnu rutinu njege kože, ali ponekad mogu izazvati neželjene reakcije. Vitamin C i hidroksi kiseline nisu dobra kombinacija jer mogu poništiti djelovanje drugog sastojka.

IZBJEGAVAJTE: RETIN- A I PILINGE
Iako proizvodi koje koristite za njegu lica nemaju nikakve veze s pilingom ili voskom, stručnjaci kažu da nisu dobra kombinacija.
Joel Schlessinger, dermatolog, svojim pacijentima uvijek savjetuje da ne koriste Retin – A barem dan nakon napravljenog pilinga ili skidanja dlačica voskom, kada je koža iritirana.


IZBJEGAVAJTE: ODREĐENE ANTIBIOTIKE I SUNCE
Sunce ima jak utjecaj na neke antibiotike i može uzrokovati alergijske reakcije i jako crvenilo od sunca. Pametno bi bilo informirati se kod svog liječnika smijete li se izlagati suncu.

NIKAKO NEMOJTE: PRETJERIVATI I KORISTITI VELIKI BROJ PREPARATA
Pacijenti mogu postići sinergiju kada je u pitanju koža, kaže  Tyler Hollmig, dermatolog te dodaje „Ključ za uspjeh je odabrati proizvode koji vam odgovaraju i služe se različitim mehanizmima kako bi se postigao uspjeh“, naglašava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?