BERLIN

Kako nazvati kućnog ljubimca: Što kažu treneri i lingvisti?

23.02.2021.
u 11:34

Kako ćete nazvati novog kućnog ljubimca vaša je stvar jer propisi o tome ne postoje i nema matičnog ureda koji će vas pokušati urazumiti. No kako pronaći pravo ime i kako naučiti ljubimca da ga prepozna?

Štenci s pedigreom obično dolaze sa službenim imenom koji se sastoji od dva dijela. Svi štenci u leglu dobivaju osobno ime koje obično počinje istim slovom, a drugi dio je oznaka uzgajivačnice, nešto poput prezimena. 

No imena u dokumentima najčešće nisu pogodna za svakodnevnu upotrebu.

"To su često lijepa imena koja dobro odzvanjaju", kaže Petra Caspelherr iz Njemačkog saveza uzgajivača pasa (VDH), "ali im rijetko ostanu kao prava imena".

Njezin australski ovčar, primjerice, službeno se zove "Crno srce rijeke Nushagak", ali ga ona zove Gufi. 

Dva sloga 

Kupci mogu sami izabrati ime za ljubimca. "Treba bi biti jednostavno da ga se što lakše dozove, ali istodobno razumljivo psu", kaže Petra Caspelherr. 

Ona savjetuje imena s dva sloga jer su prepoznatljiva i mogu se brže izgovoriti od onih s tri ili četiri sloga. 

Psa ne bi trebalo zbunjivati imenom koje bi moglo zvučati slično imenu člana obitelji ili drugog ljubimca. 

Ne odazivaju se samo psi na svoja imena, na njih reagiraju i mačke, zečevi, ptice i glodavci. 

"Svaka životinja može naučiti slušati, čuti i prepoznati svoje ime", rekla je veterinarka Barbara Schoening iz Hamburga. 

Ističe kako je važno da se životinja navikne na svoje ime i preporučuje da se životinja mazi dok joj se ono ponavlja. S pticama će u tome pomoći poslastica. 

Ako ljubimac osjeti da je situacija u kojoj mu se ponavlja ime ugodna, on će to povezati s nečim pozitivnim i brzo shvatiti. 

Dio obitelji

"Po onome što znamo, krave i konji su prve životinje kojima su se davala imena", kaže Damaris Nuebling, profesorica povijesti jezikoslovlja na sveučilištu u Mainzu.

"To su bile radne životinje i o njima se trebalo dobro brinuti", dodala je. 

Psima i mačkama koji su živjeli na farmama imena se nisu davala sve do prije stotinjak godina. 

Danas su ljudska imena popularna za mnoge vrste. Profesorica Nuebling smatra da to puno govori o odnosu ljudi i životinja i znak je velike promjene u društvu. 

"Oni su sada dio obitelji". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije