Tiha poskupljenja

Kako "običan čovjek" može preživjeti stalni rast cijena osnovnih životnih namirnica?

kupovina
Dreamstime
14.02.2021.
u 17:50

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH rastu tiho i prikriveno. Troškovi života su gotovo dva puta veći, a prosječna primanja građana nisu dovoljna za najosnovnije potrebe. Analize pokazuju da će poskupljenja uskoro dovesti do velikog pada standarda potrošača.

Postavlja se pitanje – Kako će obični čovjek preživjeti? To je s posljednjim očitim poskupljenjima namirnica neophodnih za život, danas – u ovom vremenu gotovo i nemoguće. 

Potrošačka košara za siječanj ove godine iznosila je više od dvije tisuće KM, što je za 180 KM više nego što je to bilo krajem prošle godine. I dalje tihi porast cijena osnovnih životnih namirnica, oko 20 do 30 feninga su skuplje nego u prošloj godini. 

BHRT donosi anketu građana mogu li im mjesečna primanja biti dovoljna za osnovne životne namirnice.

“Ne mogu mi biti dovoljna kad imam najmanju mirovinu, uzimam samo ono što moram kako bi preživjela. Evo gledam ulje je poskupilo, sve je poskupilo.”

“S obzirom da sam na jednoj mirovini sa suprugom od 420 maraka kupujem ono najosnovnije, što mi treba za život. Jaja, maslac, ponekad mesa, ako se ima novca.”

“Slabo, imamo samo da se hranimo i ništa više. Ulje je poskupilo, bilo 1.90 KM, a sad 2.15, 2.25 KM”

Skuplja je i kava, brašno, mliječni proizvodi, u proteklih osam mjeseci do 30 posto, ističu iz Udruženja za zaštitu potrošača. Prosječna plaća ne pokriva ni 50 posto potrošačke košare što znači da većina građana ne može priuštiti ni najnosnovnije.

“Plaće, mirovine, odnosno primanja ljudi koji ih imaju se ne povećavaju više od jedan do dva posto, a ono što je najveći udar na kućni proročun potrošača jeste nesrazmjerno, ali i neprimjetno povećanje. Ta poskupljenja zaista će dovesti do velikog pada standarda svih potrošača”, rekla je Snežana Šešlija, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača iz Doboja za BHRT. 

Građanima će trebati više novca i za kupovinu mesa, s obzirom da se očekuju veće cijene i ove namirnice.

“Neminovno je da će zbog poskupljenja hrane stočne, ne samo pileće meso, nego i sva druga mesa nažalost morati poskupiti, jer je učešće hrane u cijeni gotovog proizvoda preko 80 % i to je nažalost nešto što nas očekuje vrlo brzo”, rekao je Edin Jabandžić, potpredsjednik Udruženja peradara BiH.

Danas za isti iznos novca možete kupiti mnogo manje proizvoda nego što ste mogli prethodnih godina. Troškovi života rastu, a primanja se ne povećavaju u istom obimu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?