4 ključne točke

Kako prepoznati znakove prevare na bankomatu

bankomat
27.06.2016.
u 20:31

S obzirom na sofisticiranost njihove opreme, lopovi se sve češće odlučuju na krađu novca na bankomatima.

Brian Kinch, stručnjak poznate softverske kompanije FICO, objasnio je kako postoje četiri ključne točke, koje će vam ukazivati da ste potencijalna žrtva krađe novca s kartice, donosi N1.

1. Lažni prednji dio

Jedan od trikova, kojim se lopovi služe je izrada lažnog prednjeg dijela bankomata, koji je povezan s uređajima koji će snimiti podatke o vašem PIN kodu.

Prije nego što ubacite karticu, probajte malo prodrmati prednju tablu bankomata. Ukoliko primjetite da je konstrukcija labava, najvjerojatnije se radi o prevari.

2. Lažna rupa za karticu

Druga tehnika koja se koristi je odjeljak u koji unosite svoju karticu. Nosi ime skimmer i služi za bilježenje podataka s kreditnih kartica, radi njihovog dupliranja.

Najgore od svega je što žrtva ovog načina prevare uopće nije svjesna da je njezina kartica zlouporabljena.

3. Dupla tastatura

Uređaji koji se koriste u otvoru za kartice, kopiraju podatke s računa, ali ne mogu i PIN kod. Zbog toga, lopovi stavljaju lažne tastature, koje bilježe PIN.

Lažne tastature je lako uočiti.

4. Stranci u vašoj blizini

Zaštita je oduvek bila vrlo važna karika, prilikom podizanja novca s bankomata. U svakom slučaju, najbolje je drugom rukom pokriti tastaturu, tako da nitko ne može vidjeti broj koji ukucavate.

Sjetite se da većina provalnika djeluje kao grupa!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?