Odlični savjeti

Kako primarijus Damir Eljuga čuva svoje zdravlje? Ove navike liječnika može usvojiti svatko i živjeti zdravije

30.01.2021.
u 14:58

Umjetnost je hrana za duh prim. dr. Damira Eljuge, specijalista ginekologije i porodništva, a svoje slobodno vrijeme najviše voli provoditi uz obitelj i u prirodi,piše Ordinacija.hr.

1. Obiteljski ručkovi me vesele.

S obzirom da smo tijekom tjedna zauzeti, moja supruga Ljerka i ja jedva čekamo nedjelju kada se sastajemo sa članovima naše obitelji. Ljerka je vrhunska kuharica i obožava kuhati, a priprema jela počinje već u subotu po povratku s tržnice. Naša obitelj broji 15 članova i sretan sam da se svi slažu. Veseli me galama i igra naših unuka koji su različitog uzrasta, a ljubav koja ispunjava naša srca teško se može opisati.  

2. Večere s prijateljima

Ljerku i mene posebno raduju večere s prijateljima koje volimo. Zbog epidemije korona virusom ova druženja su na žalost u najvećoj mjeri zamrla i jedva čekam da sve nevolje prođu i ponovno počnemo živjeti kao normalni ljudi. Na večere često pozivamo umjetnike koje cijenimo i volimo, a uz odlična jela i kapljicu vrhunskog vina razgovaramo isključivo o „lakšim“ temama. Uz klavirsku pratnju ili gitaru nekog od naših prijatelja dogodi se i pjesma. Za zadnjeg druženja u našem stanu prije nekoliko mjeseci intervenirala je čak i policija jer nam je bilo tako lijepo da smo zaboravili na vrijeme.

 

3. Humanitarni rad me ispunjava

Humanitarni rad me raduje jer moje srce ispunjava srećom kada zajedno sa suradnicima uspijemo pomoći onome kome je ta pomoć potrebna. Član sam Hrvatske lige protiv raka dugi niz godina i dugogodišnji sam njen predsjednik. Vjerujem da je mnogima poznato koliko je Liga brojnim humanitarnim akcijama pomogla u nabavci medicinske opreme bolnicama u Hrvatskoj, a pokrenula je i javnozdravstvene kampanje poput Dana narcisa, Dana mimoza, humanitarne utrke Terry Fox Run i dr. Uz ostale aktivnosti Liga je znatno pridonijela u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj, na što sam posebno ponosan. 

4. Volim svoj posao.

U početku svoje profesionalne karijere liječnika u Središnjem institutu za tumore bavio sam se imunologijom i imunoterapijom zloćudnih tumora. Primjenjivao sam zajedno s kolegama i prirodni interferon Imunološkog zavoda u imunoterapiji malignog melanoma. Završio sam specijalizaciju iz ginekologije i porodništva, a potom i subspecijalizaciju iz ginekološke onkologije. U našoj Poliklinici i dalje koristim stečena znanja jer me raduje  kada uspijem otkriti zloćudni tumor u početnoj i potpuno izlječivoj fazi bolesti. 

5. Jutarnja tjelovježba

Nakon što ustanem obavim kratku tjelovježbu ležeći na tepihu koja traje desetak minuta, a primarno je korisna za jačanje mišića uz kralježnicu jer tako preveniram bolove u križima. Prije mjesec dana počeo sam vježbati i karate tehnike prema programu HEROIC Hrvatske lige protiv raka jer mi koristi za smanjenje stresa kojeg mi je prouzročio nedavni zemljotres. 

6. Vožnja biciklom

 

Privatna arhiva

 

Uživam u vožnji  biciklom ponajviše po brojnim predivnim stazama u Maksimiru. Davno sam se utrkivao sa sinovima, a potom i sa starijim unucima koji su me prije par godina napustili jer sam za njih prespor.  Među prvima sam odlazio na posao biciklom u Kliniku za ginekologiju u Vinogradskoj uz čuđenje mojih kolega, ali ubrzo su me mnogi slijedili na što sam bio ponosan.

7. Uživam u šetnjama i planinarenju

Kada god stignem nastojim šetati bar 5 kilometara, a rado šećem sa svojom najmlađom unukom do Maksimira koja je još u kolicima. Kao dugogodišnji član Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora ( evo i malo samohvale) osvajao sam brojne vrhove planina (Biokovo, Velebit, Vranica, Cincar i dr.) ali u zadnje vrijeme sve rjeđe planinarim jer mi je draže ostati kod kuće u društvu obitelji.

8. Obožavam pripremati roštilj

Jedva čekam ljepša vremena i tada krećem s pripremom ribe ili mesa na roštilju. Važno je imati dobru volju i želju članova obitelji, a kvalitetno meso iz domaćeg uzgoja ili svježu ribu kupujemo na tržnici kod provjerenih dobavljača. Uživam kada moja djeca ne uspiju naći nikakvu zamjerku pripremljenom jelu. Nedavno sam se upustio u pripremu i ostalih jela na radost moje supruge poput raštike s divljim zeljem („mišanca“), bakalara i pilećeg paprikaša, a potrudit ću se pripremati i ostala jela koja volimo.

 

9. Volim umjetnost.

Umjetnost je hrana mom duhu a pruža mi radost i veselje tako da sam u predgovoru kataloga jedne izložbe napisao: “Da nije umjetnosti svijet bi bio otužan i pust, svijet u kojem bi samo neki ratnici krojili sudbine ljudi ili naroda“. Veseli me odlazak na koncerte, kazalište, operne predstave, kina, izložbe i dr,. a naravno  i susreti s dragim ljudima u tim prigodama. 

10. Raduju me putovanja

Moja supruga Ljerka i ja volimo putovati. Dugi niz godina odlazili smo skupa s djecom i prijateljima na skijanje, ali nakon što je supruga Ljerka prije nekoliko godina povrijedila  koljeno na jednom skijanju odlučili smo u siječnju putovati u tople krajeve i uživati u čarima ljeta šetajući dugim pješčanim plažama. Ove godine zbog poznatih razloga ostali smo doma i bit ću zadovoljan s odlaskom na sanjkanje ili skijanje sa sinovima i unucima na Sljeme. 

 

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?