Kako pripremiti tradicionalnu kukuruznu zlevanku

zlevanka
17.02.2024.
u 10:37

Zlevanka je tradicionalno jelo u sjevernim dijelovima Hrvatske poput Međimurja i Zagorja. Nekada se smatrala sirotinjskim jelom jer se priprema od namirnica koje je imalo svako kućanstvo, a danas je ukusna za doručak, večeru ili zalogajčić nakon ručka i to poslužena s vrhnjem.

Za običnu zlevanku dovoljno vam je pšenično glatko brašno, jaja, mlijeko, a kukuruzna zlevanka još je ukusnija jer se priprema s kukuruznim brašnom.

Sastojci

  • 500 g kukuruznog brašna
  • 1 l mlijeko 
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 200 g kiselog vrhnja
  • malo soli

Recept za zlevanku

Korak 1

Izmiksajte

Izmiksajte jaja sa šećerom i mlijekom.

Korak 2

Dodajte suhe sastojke

U smjesu dodajte brašno i izmiksajte.

Korak 3

Pokapajte kiselo vrhnje

Izlijte smjesu u namašćen ili nauljen lim za pečenje. Žlicom dodajte kiselo vrhnje, pokapajte po smjesi.

Korak 4

Pecite

Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko pola sata. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?