Kako produljiti trajnost svježem voću i povrću

25.03.2020.
u 16:00

Ako svježe voće i povrće ostane duže na višim temperaturama (u stanovima koji se griju ili kada je vani toplo) gube svježinu, a njihova nutritivna vrijednost opada i brže se kvare. Evo kako možete duže sačuvati neke od njih.

Zelena salata

Ako niste potrošili sve listove zelenila za pripremu salate, listove koji su vam ostali možete sačuvati u posudi, a preko njih staviti komad papirne salvete i posudu zatvoriti prianjajućom folijom. Salveta će upiti višak vlage zbog koji listovi dobivaju smeđu boju i propadaju. Kada salveta postane vlažna, zamijenite je s novim, suhim komadom. Još jedan trik: listove zelene salate možete posuti s malo soli. To će izvući dodatnu vlagu iz njih.

Mrkva

Kako biste odgodili isušivanje mrkve treba je staviti u posudu napunjenu vodom, zatvoriti posudu prianjajućom folijom i čuvati ih u hladnjaku.

Crni luk

Možda će zazvučati čudno, ali da biste sačuvali svježinu luka trebate ga staviti u najlonke, vežući čvor nakon svakog komada. Rupičasti materijal najlonki propušta taman toliko zraka, da se ovo povrće ne pokvari.

Krumpir

Između krumpira stavite nekoliko jabuka.

Naime, jabuka proizvodi plin etilen koji može održati krumpir svježim više od osam tjedana. Također, jabuka sprječava da krumpir proklija.

Limun

Ako po receptu trebate iskoristiti samo malo limunovog soka, umjesto da ga prepolovite, probušite limun vilicom ili štapićem za ražnjić. Na ovaj način možete iscijediti ono što vam je potrebno, bez isušivanja cijelog limuna, navodi Reader's Digest.

Jabuke

Narezana jabuka ili izrezana na kriške može biti dio neke salate ili voćni desert. Međutim, kada se jabuka izreže, kriške vrlo brzo promijene boju i postanu smeđe. Da biste ovo spriječili izrezanu jabuku trebate staviti u hladnu, slanu vodu, a kako bi spriječili oksidaciju (ne više od pola žličice soli na četvrtinu litre vode ili ćete okusiti sol na voću). Nakon pet minuta, osušite kriške i čuvajte ih u hladnjaku hermetički zatvorene u plastičnoj vrećici.

Banane

I za oksidaciju banana krivac je etilen, ali odvajanjem svake banane s hrpe i umotavanjem stabljike na vrhu voća s plastičnim omotačem može zaustaviti i širenje ovog plina. Ako su već dovoljno sazrele, možete ih ogulite i zamrznuti, a kako biste ih koristili kao dodatak za izradu smoothieja.

Avokado

Avokado sadrži enzime koji stvaraju smeđi pigment kada je izrezano voće izloženo zraku. Da biste to izbjegli dovoljno je da ga poprskate s limunovim sokom. Limunska kiselina sprječava da izrezani avokado potamni barem jedan dan. Također, izrezani avokado možete čuvati u velikim komadima luka. Isti plinovi zbog kojih plačemo kada režemo luk sprječavaju oksidaciju avokada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?