korisni savjeti

Kako se rashladiti? Ventilator je korisniji nego priručna klima

Dreamstime
06.08.2019.
u 08:58

Kod mobilnog klimatizacijskog uređaja problem je jer ne izbacuje toplinu iz prostora. S prednje strane hladi, a sa stražnje grije. Ako ga ne spojimo crijevom za odvod topline tada imamo totalno neučinkovit rashladni uređaj, rekao je stručnjak za klimatizaciju. 

Pojasnio je da mobilni klima-uređaji obično imaju crijevo koje treba provesti van, kroz prozor ili balkonska vrata kako bi toplina izlazila iz prostorije. No prozor ili vrata moraju biti otvoreni i ulazi toplina, a mogu se kupiti brtve koje bi to trebale spriječiti, piše 24sata.hr. 

- Brtve na prozoru imaju smisla, ali uređaj gubi smisao mobilnosti jer je smješten u određenom prostoru i dok je brtva na prozoru moramo je skidati želimo li prozračiti. Osim toga, često treba prazniti posudu za kondenzat koji se pri hlađenju nakuplja u posudi unutar uređaja. Često troše i puno struje - dodao je klima-stručnjak.

No mobilni klimatizacijski uređaji imaju i prednosti, jeftiniji su od klasičnih, nema potrebe za ugradnjom instalacijskim cijevima kao kod klasičnih klima-uređaja koji se sastoje od dva dijela, vanjskog i unutarnjeg. Trgovci navode da se mogu koristiti kad se izvana ne smije postaviti klima-uređaj i da su popularni kod podstanara jer ih mogu ponijeti kad se presele. 

Osim mobilnih klima postoje i kuleri.  

- To je nova generacija uređaja koja u sebi nema ugrađen rashladni agregat za razliku od mobilnih klima-uređaja pa se ni ne bi trebali zvati klima-uređaji. Nedostatak im je kad voda ili led preuzmu na sebe toplinu iz prostora tada postaju poput klasičnoga ventilatora - pojasnio je stručnjak.

Na sličnom principu rade i mini klime kojima je prednost što su male, lagane i nisu skupe.

- Nedostatak mini klima-uređaja je mala snaga koja često nije dovoljna za hlađenje prostora u kojem boravimo. U uređaj treba ulijevati vodu da bi hladio. Bolja opcija je klasičan ventilator koji pomaže da zrak cirkulira u prostoriji - dodao je. 

U kulere, kao i u mini uređaje treba ulijevati vodu kako bi hladili. Kod svakog modela piše koliku posudu za vodu ima i koliko će je potrošiti za sat. Kod nekih modela savjetuju da se stave i kockice leda. To baš nije praktično jer i led treba pripremiti. 

- Najučinkovitiji za hlađenje prostora su klasični klima-uređaji. Sastoje se od vanjske i unutarnje jedinice koje su povezane bakrenim cijevima za klimatizaciju te električnim kablovima. U takvim uređajima su rashladni agregati unutar kojih se nalaze rashladni mediji za klimatizaciju, freoni. Te klime trebaju struju, a iz unutarnje jedinice plastičnom cijevi odvodi se tekućina, kondenzat - pojašnjava.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?