ZDRAVI ZUBI

Kako se riješiti dosadnog zubnog kamenca? Uz stomatologa, pomažu i ovi trikovi

29.05.2020.
u 11:00

Održavanje zubne higijene podrazumijeva svakodnevno detaljno čišćenje dva puta dnevno oko tri minute, piše Ordinacija.hr. No, unatoč čišćenju, zubni kamenac lako može postati problem jer nastaje iz više razloga:

  1. neadekvatna dentalna higijena
  2. nepravilan položaj zubi koji može utjecati na kvalitetu dentalne higijene
  3. istrošeni i nepravilno postavljeni ispuni na kojima se naslage skupljaju
  4. genetika
  5. slina
  6. nezdrava prehrana

 

Dugotrajno nakupljanje naslaga i kamenca može rezultirati ozbiljnijim dentalnim oboljenjima, poput upale zubnog mesa i naposljetku, povlačenjem kosti i rasklimavanjem zuba. Zubni kamenac se preporučuje redovito čistiti – minimalno jednom godišnje kako do ovih problema ne bi došlo. Osim posjete zubaru, i kod kuće možete pokušati odstraniti zubni kamenac. Za to vam je potrebno: 

  • soda bikarbona
  • četkica za zube
  • sol
  • vodikov peroksid (koji se može kupiti u ljekarni) 
  • voda
  • čaša
  • intedentalna četkica
  • antiseptička voda za ispiranje usta

1. korak

Pola žlice sode bikarbone pomiješajte s pola čajne žličice soli u čašu od 250 ml. Četkicu namočite s mlakom vodom te ju stavite u čašicu sode bikarbone i soli. Zube četkajte i ispljunite ostatak te ponavljajte to 5 minuta.

 

2. korak

Pomiješajte 250 ml hidrogen peroksida s 125 ml mlake vode i četkajte jednu minutu, ispljunite i isperite sa 125 ml hladne vode.

3. korak

Žuti kamenac uklonite s interdentalnom četkicom. Pripazite da ne ogrebete desni ili da ih ne iziritirate.

4. korak

Isperite usta s antiseptičnom vodom za ispiranje i ponavljajte nekoliko puta godišnje.  

Savjet više...

Uz ova četiri koraka, i na prirodan način se možete riješiti zubnog kamenca uz pomoć rajčica i jagoda, namirnica koje su pune vitamina C. I jednu i drugu namirnicu možete umasirati u zube te ostaviti da sok bude na zubima 5 minuta. Na taj način će se nakupine kamenca osloboditi te će ih biti lakše odstraniti. Isperite sok jagode ili rajčice te četkajte zube kombinacijom sode bikarbone i mlake vode, ispljunite i isperite s vodicom za ispiranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?