BOŽIĆNI STRES

Kako uštedjeti ovih blagdana? Niste dužni kupovati poklone baš svim prijateljima

Shutterstock
28.11.2019.
u 07:08

Što smo stariji lista prioriteta kada je riječ o Božiću se mijenja. Kada smo djeca ide otprilike ovako: otvaranje poklona, igranje s njima i možda zaintersiranost oko toga što su druga djeca dobila. I jedenje čokolade, naravno.

Kao odrasli pak, provedemo mjesece odlučujući što ćemo kupiti bližnjima, a osim što je to bitno - stresno je.  Zahvaljujući stručnjaku za štednju, Martinu Lewisu podsjećamo se da možemo sami sebi dati odmor i da možda ne zaslužuju svi biti na našem popisu za darove.

Ima smisla jer stvari zaista ponekad izmaknu kontroli ako nismo pažljivi.

Ako kupimo poklon jednom prijatelju, moramo i ostalima. Obitelj partnera koju nikad prije niste upoznali? Ujak kojeg viđate jednom godišnje? Upravo zbog toga Martin nam daje savjete da ne kupujemo poklone svima.

"Božić je postao festival prodaje, a nebi trebao to biti. Trebao bi biti radost, ali nekim ljudima stvara brigu i žalost.", kaže Martin.

"Većina ljudi osjeća obavezu da kupuju poklone ljudima koje ovi ne koriste, s novcima koje nemaju i uzrokuju sebi stres koji je nepotreban. Mislim da je na to utjecala činjenica da smo zaboravili poantu zašto nekoga darujemo.", nastavio je.

"Ne pričam o poklonima roditelja, bake i djedova, već o prijateljima, rodbini i kolegama."

"Božić nije festival prodaje, moramo zaustaviti "dugovanje" poklona i razmišljanje o tome što ćemo kupiti, kome i zašto."

Davanje poklona stvara drugoj strani obavezu da mora također nešto pokloniti, mogu li oni to priuštiti ili ne zato kupujte onima kojima želite ono što su sami poželjeli ili za što mislite da bi im se svidjelo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?