tehnički pregledi

Kamere obvezne, vozila dobivaju i bar-kodove

20.05.2019.
u 10:30

Sve stanice za tehnički pregled vozila u BiH uskoro će morati imati videonadzor, dok je to dosad bila obveza samo u FBiH, piše Večernji list BiH. 

Čuvat će se godinu dana

Istodobno, u FBiH će se morati odrediti koliko točno vremenski treba trajati tehnički pregled vozila, što je mjera koja je dosad postojala samo u Republici Srpskoj. To su neke od najvažnijih promjena koje donosi novi pravilnik o tehničkim pregledima u BiH, koji je objavilo Ministarstvo prometa i veza BiH, a koji će biti na snazi od ovoga tjedna, piše Srpskainfo. Cilj je, kažu mjerodavni, pokušati dodatno suzbiti fiktivne preglede vozila, koji su godinama jedan od većih problema u ovoj oblasti u BiH. Sustav videonadzora morat će osigurati najmanje očitanje registracijskih pločica na vozilima.

– Sada će i u Srpskoj biti obvezno uvođenje kamera, s tim da one neće biti vezane uz informacijski sustav koji postoji i u RS-u i FBiH, već će stanice za tehnički pregled biti obvezne snimati non-stop i te snimke čuvati godinu dana, tako da se mogu pogledati prigodom inspekcijskog nadzora. To je još jedna mjera za suzbijanje fiktivnih pregleda – kaže pomoćnica ministra prometa i veza RS-a Nataša Kostić. Izvanredni i preventivni tehnički pregledi bit će skuplji. Novi pravilnik predviđa i da se u sljedećih godinu dana svugdje u BiH primijene bar-kodovi za automobile s kojih će se onda u stanicama tehničkih pregleda lako preuzimati svi podaci o vozilu, a spriječiti “podmetanje” drugih vozila. Prvo postavljanje naljepnice bar-koda na vozilo bit će besplatno. Novi pravilnik predviđa i da se tehnički pregled započet na jednoj stanici, a kada se utvrdi da je vozilo neispravno, ne može kasnije započeti na drugoj stanici za tehnički pregled u roku od 30 dana od dana prvog prekida.

Oduzimanje licencija

I ova mjera treba pomoći u suzbijanju malverzacija. U Ministarstvu prometa i veza BiH ističu i da pravilnik donosi bitne novine i u dijelu koji se tiče postupanja voditelja stanica i kontrolora tehničke ispravnosti vozila te njihove odgovornosti. Prvi put je predviđeno privremeno oduzimanje licencija i certifikata voditeljima stanice ili kontolorima koji ne budu radili po propisima te upućivanje na izvanrednu provjeru stručnosti, odnosno polaganje ispita. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?