Požar danim bjesni

Kanader iz Hrvatske gasi požar na planini Čabulji

Bogodol.info
16.08.2021.
u 19:37

Napokon! Objavili su na Facebook profilu Bogodol.info fotografiju kanadera na planini Čabulji kako gasi požar što danima bjesni u sjeverozapadnome dijelu Mostara. Naime, Republika Hrvatska je uputila Canadair CL-415 protupožarnih snaga OS RH u ponedjeljak popodne zbog  gašenja požara, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Požar u BiH  Canadair Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) gasi temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći. 

Zračne snage 855. protupožarne eskadrile HRZ-a po četvrti put su angažirane na područje Bosne i Hercegovine gdje pomažu u gašenju požara.

"Ovo je još jedan dokaz da je Hrvatska vojska spremna odgovoriti i staviti na raspolaganje svoje kapacitete državama koje traže pomoć u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji se koriste nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć”, rekao je ministar Banožić.

Pojašnjava kako je riječ o brzoj intervenciji, u kojoj protupožarne snage polijeću iz hrvatskih zračnih luka na požarišta unutar kruga od 150 nautičkih milja (270 km), s povratkom u matičnu bazu istoga dana.

Ministar Banožić je zahvalio svim hrvatskim pilotima i tehničarima na iznimnom angažmanu i naporima koje ulažu u ovom zahtjevnom razdoblju protupožarne sezone, u Hrvatskoj i izvan nje, naveli su iz MORH-a.
Inače, gašenje ovoga požara gotovo je nemoguće s tla zbog velike opožarene površine, a prijetilo je da vatrena stihija zahvati gustu borovu i bukovu šumu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije