NAPRAVITE SAMI

Kantarionovo ulje trebali bi uvijek imati u svom domu, posebice ljeti

14.07.2017.
u 13:30

Ako imate problema s kožom, ili ste izgorili na suncu, ulje gospine trave bit će odličan izbor za njegu kože. Samo imajte na umu da je ulje fototoksično te nije pogodno za sunčanje.

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave dobiva se od istoimenog žutog cvijeta gospine trave. Ova ljekovita biljka raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice, a cvate tijekom cijelog ljeta. Upravo je srpanj mjesec kada je najlakše nabrati gospinu travu jer najviše cvate upravo u ovo doba. 

Od davnina je poznata u narodnoj medicini kao biljka čija je ljekovitost širokog opsega. Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju kože. Ako  imate problema s kožom, ili ste izgorili na suncu, ulje gospine trave bit će odličan izbor za njegu kože. Samo imajte na umu da je ulje fototoksično te nije pogodno za sunčanje. Najbolje ga je koristiti u večernjim satim kada se nećete izlagati sunčevim zrakama. Možete ga nanijeti na sve vrste rana.  Osim toga, ovo ulje će pomoći i kod upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, hemeroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i živaca. Sprečava rane od dugotrajnog ležanja pa se preporuča i bolesnicima koji stalno leže u sprečavanju dekubitusa.  Koristi se i kod menstrualnih grčeva te za ublažavanje bolova u mišićima. Još će biti učinkovitije ako istovremeno pijete i čaj od gospine trave. 

Kako ga napraviti?

Litru hladno prešanog ulja ( primjerice maslinovog) ulijte u prozirnu staklenu bocu i dodajte sto grama gospine trave. Bocu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Ostavite na sunčanom mjestu 40 dana kako bi cvjetovi otpustili ulje. Dobivenu tamnocrvenu tekućinu potom dobro procijedite kroz gazu i dodatno pritisnite cvjetove. Čuvajte u tamnoj staklenoj boci na sobnoj temperaturi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?