Osvrt Eurozastupnice Željane Zovko

Kao Kosovo za Bošnjake, BiH treba osigurati izbor legitimnih Hrvata

04.05.2021.
u 18:15

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko u autorskom osvrtu za dnevne internetske novine Brussels Morning navela je kako Bosna i Hercegovina treba postupiti kao i Kosovo osiguravajući legitimno nacionalno predstavljanje bez mogućnosti preglasavanja od brojnijih naroda navodeći primjere Adrijane Hodžić koja je eliminirana kao predstavnica Bošnjaka u kosovskoj skupštini jer su za nju glasovali Srbi, dok je posve suprotno Željko Komšić ostao u Predsjedništvu BiH iako su za njega masovno glasovali Bošnjaci, piše Večernji list BiH. 

Podrivanje izbora

Navela je kako je Hodžić pobijedila u izborima tijekom veljače u srpskim općinama, što je izazvalo prosvjede bošnjačke i romske zajednice na Kosovu. Središnje izborno povjerenstvo Kosova utvrdilo je kako su pobjednički bošnjački i romski predstavnici dobili većinu glasova od srpskih zajednica, a ne njihove. Stranke su dobile više glasova u općinama sa srpskom većinom nego u općinama s većinski bošnjačkim i romskim stanovništvom, što je potaknulo optužbe da je to shema koju je stvorila stranka kosovskih Srba. Tada je Vrhovni sud Kosova potvrdio ono što je Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo - da su glasovi koje je dobila Adrijana Hodžić nerazmjerni broju stanovnika bošnjačke zajednice. Takvi su glasovi proglašeni nevaljanima jer je nedemokratski standard da glasovi jedne zajednice osiguravaju prava predstavnika drugih zajednica te kao takvi ne mogu biti objektivna veza između birača i subjekta za kojeg se glasa.

U ovom je slučaju Adrijana Hodžić dobila većinu glasova srpske zajednice i predstavlja odstupanje od volje bošnjačkih birača, što u osnovi znači podrivanje izbornoga procesa i njegova integriteta. Sud smatra kako izjava osobe koja se kandidira za jedan politički subjekt nije dovoljna za potvrđivanje kandidata koji se natječe za rezervirana mjesta. Ako nije u objektivnom odnosu sa zajednicom u etničkom smislu, ne može ispuniti uvjete za kandidaturu i predstavljati zajednicu rezerviranim mjestima.

No, u BiH taj se scenarij godinama odvijao sa Željkom Komšićem, koji je dvostruki mandat člana Predsjedništva, između 2006. i 2014. godine, produljio još jednim 2018. godine. No, biran je uglavnom bošnjačkim glasovima, dok je na područjima gdje pretežno žive Hrvati dobio zanemariv broj glasova. Ovaj slučaj pokazuje nam kako se ignorira političku volju hrvatskog naroda i kako im se nameće Komšićev ured, ilegalni i nelegitimni zastupnik.

Komšić - politički projekt

Komšić je pobijedio u dijelu Bosne gdje su Hrvati stvar statističke pogreške. Ustavni sud osporio je Izborni zakon prema kojem je Komšić izabran, tvrdi eurozastupnica Zovko navodeći kako je u presudi istaknuto kako treba osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama onako kako je to Ustav BiH odredio. 
- To jasno pokazuje da je izbor Komšića politički projekt, a ne slučajan incident koji se može opravdati zakonom - navela je. Smatra kako je izbor Komšića oslabio Bosnu i Hercegovinu i dodatno poljuljao međunacionalno povjerenje. - Stoga bi i BiH trebala, poput Kosova, zaštititi prava svih zajednica - ističe u osvrtu eurozastupnica Zovko. •

 

Ključne riječi

Komentara 2

SA
Sagitarius
07:52 05.05.2021.

Kako Hrvati iz BiH cine dio hrvatskog korpusa ne treba nikoga cuditi sto je ona eurozastupnica podrijetlom iz BiH i gospodi k znanju ne i jedina.. i to sto se nekome ne svidja sto ona govori i sto pise autoror teksta vise govori o onim koji komentiraju i da se prave kao ne shvataju istobitnost Hrvata iz BiH sa onim u Hrvatskoj.

LO
lokve
23:14 04.05.2021.

Vjerovatno se ne bi slozila da Hrvati imaju ista prava kao Bošnjaci na Kosovo. Opet bira ono sto joj odgovara i to Hrvatica iz BiH koja predstavlja Hrvate iz Hrvatske baš legitimno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?