Nakon posjeta Izraelu

Kao posljednju inicijativu tijekom mandata, predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović pokrenuo je usvajanje definicije antisemitizma

29.06.2022.
u 16:08

Ovaj novi oblik antisemitizma razvio se krajem 20. te početkom 21. stoljeća i često se manifestira kao anticionizam i kritika izraelske vlade, no proizlazi iz istih korijena kao i tradicionalni antisemitizam

Nakon nedavnoga službenog posjeta Izraelu dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović podnio je jučer posljednju inicijativu u svom mandatu kao predsjedatelj tog doma, donošenje Zaključka o prihvaćanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA), piše Večernji list BiH.

Ispunjeno obećanje

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (IHRA), koji se do 2013. zvao Radna skupina za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta ili ITF, osnovan je 1998. godine na inicijativu tadašnjeg premijera Švedske Görana Perssona. Danas IHRA broji 35 zemalja članica, a čine je predstavnici vlada i nevladinih organizacija, u cilju poticanja aktivnosti na edukaciji, sjećanju i istraživanju holokausta u zemljama članicama i drugim zainteresiranim zemljama te pružanju političke potpore ovim aktivnostima u nacionalnom i međunarodnom kontekstu. Bosna i Hercegovina je među 9 zemalja promatrača IHRA-e. Prigodom posljednjeg posjeta Izraelu, Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, obećao je bivšem izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da će njegova posljednja inicijativa na mjestu predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH biti prijedlog da Dom naroda Parlamenta BiH donese zaključak o prihvaćanju radnih definicija antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust u kojem se navodi: “Antisemitizam je određena percepcija Židova koja se može izraziti kao mržnja prema Židovima. Retoričke i fizičke manifestacije antisemitizma usmjerene su prema židovskim ili nežidovskim pojedincima i/ili njihovoj imovini, prema institucijama i vjerskim objektima židovske zajednice”.

U svojoj predloženoj inicijativi, tada predsjedatelj Doma naroda Dragan Čović navodi različite oblike antisemitizma koji su postali uobičajeni posljednjih desetljeća, od kojih su neki usmjereni protiv Države Izrael, kao židovske cjeline, te predstavljaju kritiku koja nije slična kritikama prema drugim državama.

Ovaj novi oblik antisemitizma razvio se krajem 20. i početkom 21. stoljeća i često se manifestira kao anticionizam i kritika izraelske vlade, no proizlazi iz istih korijena kao i tradicionalni antisemitizam. Riječima Elieja Wiesela (1928. - 2016.), nobelovca, pisca, profesora, političkog aktivista i preživjelog holokausta: “Više nije sramota biti antisemit. Nekad sam mislio da je antisemitizmu kraj, danas mi je jasno da mu vjerojatno neće biti kraja. Možda će oslabjeti, ali će i dalje postojati jer u mnogim zemljama nije sramota biti antisemit”.

Nulta tolerancija

Veleposlanik Izraela u Bosni i Hercegovini, Njegova Ekscelencija Noah Gal Gendler, pozdravlja inicijativu Dragana Čovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednika HNS-a BiH i HDZ-a BiH: “Bez osjećaja srama, bez osude i bez borbe protiv ove pojave, sramota antisemitizma će se nastaviti”.

- “Povijest židovskog naroda učinila ga je otpornim i samopouzdanim. Uslijed nedostatka informacija i predrasuda, ove karakteristike često se pogrešno tumače kao netolerancija i neprihvaćanje drugih etničkih skupina. Međutim, židovski narod u svojoj srži je tolerantan i nikada nije pokušavao nametnuti svoja uvjerenja drugim nacijama. BiH, sa svojom raznolikom nacionalnošću, mora pokazati nultu toleranciju prema bilo kakvoj manifestaciji antisemitizma i mržnje prema određenoj vjeri ili nacionalnosti. Ovi zločini moraju biti oštro osuđeni i moraju se uložiti svi napori da se iskorijene. Zahvaljujem predsjedniku doktoru Čoviću na njegovoj važnoj inicijativi “
- kazao nam je Amir Gross Kabiri, predsjednik Židovske općine Mostar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?