statusna konferencija

Karadžić u srijedu pred sudijom Meronom

Radovan
04.04.2016.
u 17:53

 Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron zakazao je za srijedu, 6. travnja, statusnu konferenciju na kojoj treba razgovarati o „mentalnom stanju i uslovima pritvora“ u kojem boravi Radovan Karadžić, javio je BIRN - Justice Report.

Meron je rekao kako je prihvatio Karadžićev zahtjev za statusnom konferencijom u kojoj je bivši predsjednik Republike Srpske naveo da želi iznijeti „hitno pitanje vezano za mentalno stanje i uslove pritvora“.

Statusna konferencija, kako je navedeno u odluci, bit će održana pred sudijom Meronom s obzirom na to da kao predsjednik Mehanizma ima nadležnost nad pitanjima pritvora.

Karadžić je krajem prošlog mjeseca osuđen na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sudsko vijeće je, zbog nedostatka dokaza, Karadžića oslobodilo krivice po točki optužnice za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, ocjenjujući da tu optužbu Haško tužiteljstvo nije dokazalo.

Karadžićeva obrana je najavila žalbu na presudu Mehanizmu za međunarodne tribunale - instituciji koja je osnovana da završi rad Haškog tribunala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?