Zasjedalo Povjerenstvo

Karan: Referendumska glasačka mjesta bit će kao na izborima

20.09.2016.
u 08:00

U Banjoj Luci jučer je održana sjednica Povjerenstva za provođenje referenduma o 9. siječnja kao Danu RS-a koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i donio odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u tom bh. entitetu. Narodna skupština RS je 15. srpnja usvojila odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike za 25. rujna i imenovala povjerenstvo za njegovo provođenje.

Odluka na snazi

U “Službenom glasniku Republike Srpske” od 12. kolovoza objavljena je odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju republičkog referenduma o 9. siječnja kao Danu RS-a, čime je ona i službeno stupila na snagu. Predsjednik Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije kako je Povjerenstvo analiziralo sve dosadašnje aktivnosti na provođenju referenduma. “Kako smo ranije najavljivali, naš cilj je bio da do 20. rujna sve općine dobiju glasački materijal. S utorkom (op. a. danas) kompletan glasački materijal bit će u svim gradskim i općinskim povjerenstvima. Potvrđujem kako se rad Povjerenstva odvija po utvrđenom planu”, kazao je Karan. On je dodao kako je Zakon o referendumu u RS-u naslonjen na sva načela izbornog zakonodavstva.

“Sud BiH i Središnje izborno povjerenstvo smatraju kako nismo dio izbornog zakonodavstva. Besplatnom SMS porukom obavještavamo građane gdje će se glasovati. Građani će glasovati na istim glasačkim mjestima na kojima su do sada glasovali na izborima, osim u nekoliko općina. Građani koji se ne budu našli na glasačkom popisu moći će glasovati, ali na nepotvrđenom glasačkom listiću”, dodao je on. Kako je kazao, Republičko povjerenstvo je stručno i tehničko tijelo NS RS koje je počelo raditi onoga trenutka kada je odluka o referendumu postala pravomoćna i objavljena u “Službenom glasniku”. “Nema formalno-pravnih izravnih odrednica prema Ustavnom sudu BiH i njegovim odlukama. Ustavna praksa provedbe ovakvih odluka ne postoji na našim prostorima”, poručio je predsjednik Republičkog povjerenstva za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske Siniša Karan.

Ustavni sud i ocjene

Ustavni sud BiH donio je odluku kojom se zabranjuje održavanje referenduma u RS-u. Sud je istodobno odbio zahtjev Narodne skupštine RS da preispita svoju raniju odluku o neustavnosti 9. siječnja kao Dana RS-a. U obrazloženju ovakve odluke Ustavni sud je naveo kako “postoji dovoljno razloga koji upućuju na to kako bi provođenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i trajno štetne posljedice” kako na izvršenje ranije odluke ovog suda tako i na ustavni poredak BiH. Ustavni sud je ocijenio kako je u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?