Svetkovina Sv. Mihovila u Šibeniku

Kardinal Puljić: Ako izgubimo Boga nestalo je i nas

sibenska-biskupija.hr
30.09.2021.
u 19:27

Svetkovina Sv. Mihovila, zaštitnika Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je 29. rujna na trgu pred šibenskom katedralom misnim slavljem i procesijom koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Uz predvoditelja koncelebrirali su nad/ biskupi: zadarski i predsjednik HBK-a mons. Želimir Puljić, splitsko-makarski mons. Marin Barišić i nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša; hvarski mons. Ranko Vidović, kotorski mons. Ivan Štironja, mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, gospićko-senjski mons. Zdenko Križić i umirovljeni šibenski biskup mons. Ante Ivas, te biskup domaćin mons. Tomislav Rogić. Također, suslavio je i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, piše Nedjelja.ba

U homiliji je kard. Puljić kazao je kako je jako važno slaveći Sv. Mihovila obnoviti svoju vjeru. „Slaveći njega mi postajemo svjesni svog identiteta, mjesta i poslanja na ovoj zemlji“, rekao je te je potom ukazao na križ u životu kršćana. „Kao narod imamo zastavu, a kao kršćani imamo križ simbol našeg identiteta. Slaveći Sv. Mihovila prihvaćamo kako Bog mora imati mjesto u osobnom i zajedničkom životu kršćana. Sveti Mihovil je u službi Boga. On je borac Božji, a i kršćanin je svaki na svoj način borac Božji. Opredjeljujući se za Boga mi nalazimo svoje dostojanstvo i svoja prava. Ako izgubimo Boga nestalo je i nas. Zato je prevažno da prepoznamo 'Tko je kao Bog'“, kazao je kardinal, te istaknuo važnost prepoznavanja volje Božje.

Također, ukazao je na dostojanstvo obitelji koja je gnijezdo čovječanstva: „Kriza obitelji i neprihvaćanje djece vodi udaljavanju od Isusa. Bog je povjerio čovjeku da s njim život donosi“.

„Danas treba voljeti život i služiti životu. Društvo koje ne radi na tome sebe zakopava u grob. Slaveći Sv. Mihovila želimo osjetiti koja je naša služba. Bog je ljubav i ta ljubav treba bit utkana u nas i među nas. Često puta današnje vrijeme niječe duhovnu dimenziju. Sloboda ne postoji ako nema odgovornosti. Odgovornost je mjerilo slobode. Zato želimo u službi Sv. Mihovila izgrađivati društvo koje istinski s Bogom računa. Koje će istinski Boga utkati u život i tada će čovjek osjetiti da je vrijedan i da ima smisao“, poručio je, među ostalim, vrhbosanski nadbiskup Puljić.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, kako javlja sibenska-biskupija.hr, tradicionalno je okupila velik broj vjernika iz svih dijelova biskupije. Uz predstavnike župa u ophodu starim dijelom grada i rivom, sudjelovale su i brojne civilne udruge, te kulturno umjetnička društva. Također, nazočili su i predstavnici vlasti: gradonačelnik Željko Burić, dogradonačelnik Danijel Mileta, župan Marko Jelić, dožupanica Iris Kotarac Ukić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Srebreni lik Sv. Mihovila u ophodu su nosili redarstvenici Policijske uprave Šibensko-kninske. Slavlje i procesiju pjevanjem je animirao Mješoviti katedralni zbor ravnanjem prof. Jelene Mikulandre, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Procesiju je animirao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije