Podhum kod Livna

Kardinal Puljić zapalio svitnjak i poručio: Istrijebimo psovku, to vrijeđanje Boga i svetaca!

Sveti Ivan Podhum
Ivan Križelj za Večernji list
24.06.2022.
u 09:11

Livanjska župa Podhum svečano je proslavila blagdan rođenja svetog Ivana Krstitelja. Utorak, srijeda i četvrtak bili su rezervirani za pripravu za blagdan, a središnja proslava je ovog petka.

Posebno svečano bilo je na uočnici, kada je svetu misu predvodio kardinal Vinko Puljić, koji je zapalio i svitnjak ispred mjesne crkve, piše Večernji list BiH.

U svojoj propovijedi kardinal je naglasio kako danas slavimo sveca za kojeg je Isus rekao da se veći od žene nije rodio. - Dakle, zaista je velik. U prvom redu jer je na Božji zahvat došao na ovaj svijet. Bog ga je spremio da bude na prekretnici Starog zavjeta i Novog zavjeta, da pokaže Krista! Ta uloga Ivana Krstitelja danas je uloga svakoga od nas, svakog kršćanina, a u prvom redu roditelja, da pokažu Isusa - istaknuo je kardinal.

Kazao je i da je najteža lekcija u životu naučiti ljubiti. - Zašto? Zato što je ta lekcija povezana sa žrtvom. Čovjek bježi od žrtve, beži od križa. Mene znaju mladi upitati kako to da su naši stari u onom komunističkom vremenu išli na njivu, pjevajući, a nisu ni doručkovali još. A danas kad netko pjeva, ili je pijan ili je lud. Drugom riječju nema one radosti pjesme. Onda sam ja tim mladima rekao: E dragi moji mladi. Tko se nije naučio žrtvovati, taj se ne zna radovati! Mi smo žrtvu otklonili, zato je nevjernost na svim područjima kao jedna pošast. Osim toga, druga stvar koja danas razara društvo. Prve tri Božje zapovijedi su one koje se odnose na Boga. A četvrta Božja zapovijed, poštuj oca i majku da ti bude dobro i da dugo živiš. Ta zapovijed je danas prekrižena. Ne u svih, i hvala Bogu da nije. Ali sve manje onog poštovanja! Roditelj je roditelj, ma kakav roditelj 1 ili 1 - 2, nego otac i majka, što nam izmišljaju gluposti!? Otac i majka, to je Božje stvorenje. Ne samo da je zanemareno poštivanje roditelja nego je i roditelj zanemario djecu i nešto je zakazalo - istaknuo je kardinal.

Kazao je kako svojim svećenicima kada uče na vjeronauku djecu zna reći, naučite ih voljeti vjeru!

Istaknuo je još dva velika problema našeg društva, a to su laž i krađa.
 
Za kraj se osvrnuo na psovku, kao poseban problem društva. - Bog više nije svetinja, i to me posebno zbunjuje. To se uzalud uzima, to se psuje, neću govoriti o mjestima gdje sam sve na to naletio. Pa sam se izbezumio, pa što mi svećenici radimo i godinama propovijedamo. Nažalost, nije samo kod naroda nego i u krugovima posvećenog života počelo se psovati! I onda se pitam, kako to da nam se unijela ta nemila psovka, to vrijeđanje Boga i svetaca! Volio bih da se to u našem narodu počne istrebljivati. Moliti svetog Ivana, i slušati, poslušati svetog Ivana, da se odrekenemo zla i opredijelimo za ono što je Božje! Svi smo mi grešni, ali s grijehom se nikad ne smijemo pomiriti, ne smijemo pravdati grijeh! Moramo biti ponizni i priznati svoju slabost i potrebu Božjeg duga, da mogu biti vjeran i istinski se boriti protiv zla i živjeti dostojanstvo djeteta Božjega - naglasio je kardinal na svetoj misi koju je predvodio u župi Podhum kod Livna.

Sveti Ivan Podhum
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije