nije rak

Kardiovaskularne bolesti su ubojica broj 1 u svijetu! Ovo su simptomi koje trebate prepoznati

13.06.2017.
u 16:00

Uvjereni ste da ste izmoreni zbog brojnih obveza i ubrzane svakodnevnice, ali imajte na umu da je bolje spriječiti nego liječiti pa se svakako obratite liječniku ako imate osjećaj čestog umora ili vas umara ono što donedavno nije.

Kardiovaskularne bolesti uzrokovale su 2015. godine trećinu svih smrti u svijetu, po posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Te je godine u svijetu umrlo 56 milijuna ljudi, od čega 40 milijuna od nezaraznih bolesti. 

Četiri su glavna uzroka smrti od nezaraznih bolesti: kardiovaskularne bolesti (17,7 mlijuna ili trećina svih smrti u svijetu), rak (8,8 milijuna), kronične respiratorne bolesti (3,9 milijuna) i dijabetes (1,6 milijuna).  Veliki svjetski zdravstveni problem u 2015. i dalje je bila tuberkuloza, iako se radi o izlječivoj bolesti. Zabilježeno je 10,4 milijuna novih slučajeva i 1,4 milijuna smrti.   Procjenjuje se da je 152.000 ljudi ubijeno u ratovima i sukobima, od čega dvije trećine u Siriji i Iraku. To je 0,3 posto svih smrti u svijetu, ali u procjenu nisu uključene neizravne posljedice rata, poput širenja zaraznih bolesti ili pothranjenosti. 
 

Što trebate znati

Ako pušite, pijete alkohol, svakodnevno ste izloženi visokoj razini stresa, nedovoljno spavate, hranite se nezdravo, dugo sjedite i ne bavite se fizičćkim aktivnostima, u riskantnoj ste skupini da obolite od neke od kardiovaskularne bolesti. Dobro je znati prepoznati koji su to simptomi koji ukazuju na probleme sa srcem

Bol u prsnom košu

Osjećaj težine, pritiska u prsnom košu i prateća bol često su rezultat nedovoljne opskrbljenosti srčanog mišića krvlju. Javite se liječniku da provjeri je li zaista riječ o bolesti srca. 

Dispneja 

Javlja se u ranim stadijima bolesti srca tijekom tjelesne aktivnosti. Niakko nemojte zanemariti i ovaj simptom.  

Umor 

Ovo je jedan od simptioma koje rijetko tko može povezati s bolešću. Uvjereni ste da ste izmoreni zbog brojnih obveza i ubrzane svakodnevnice, ali imajte na umu da je bolje spriječiti nego liječiti pa se svakako obratite liječniku ako imate osjećaj čestog umora ili vas umara ono što donedavno nije.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije