Obilježen Dan KŠC u Travniku

Katolički puk moli se za beatifikaciju sluge Božjeg Petra Barbarića

18.04.2016.
u 09:00

Nizom prigodnih vjerskih i kulturnih svečanosti i događanja u Travniku je obilježen Dan Katoličkog školskog centra koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su 1882. osnovali isusovci, a rad joj zabranili partizani nakon što su u listopadu 1944. porobili Travnik.

Ugledna ustanova

Ova ugledna obrazovna ustanova nosi ime sluge Božjeg Petra Barbarića, svog učenika koji je nakon dugotrajne, u to vrijeme neizlječive bolesti umro na Veliki četvrtak, 15. travnja 1897., u 23. godini života, dan nakon što je položio redovničke isusovačke zavjete. Dan njegove smrti određen je za dan ovoga centra koji je, na veliku radost hrvatskog katoličkog puka u Lašvanskoj dolini, pa i na širem području, počeo s radom 28. rujna 1998. godine.

Petar Barbarić pokopan je na travničkom groblju “Bojna”, a nakon što je 1935. godine pokrenut postupak za njegovu beatifikaciju, tijelo mu je preneseno u sjemenišnu crkvu svetog Alojzija u zdanju Velike nadbiskupske gimnazije.

Lijes s posmrtnim ostacima Petra Barbarića nestao je 1952. godine kada je i zabranjeno hodočastiti na njegov grob, ali je pronađen 17. srpnja 1998. godine zazidan u podrumu crkve sv. Alojzija.

Njegovi zemni ostaci, uz sve vjerske počasti koje je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić, pokopani su u ovoj crkvi 23. srpnja iste godine.

Sluga Božji Petar Barbarić rođen je u Šiljevištima, u župi Klobuk, u sadašnjoj općini Ljubuški. Imao je osmero braće i sestara, a brata Marka, svećenika franjevca, ubili su (spalili) “antifašisti” partizani na Širokom Brijegu 1945. godine.

Već dugi niz godina vjerni katolički puk središnje Bosne, i ne samo s tog područja, moli se za njegovu beatifikaciju, a stižu informacije, istina neslužbene, kako bi Petar Barbarić već ove godine mogao biti proglašen blaženim.

U ovomu centru, uglednoj obrazovnoj ustanovi kojoj je na čelu vlč. Željko Marić, u Osnovnoj školi ravnatelja profesora Dragana Volića, u 24 odjeljenja imaju 533 učenika, u Gimnaziji ravnatelja profesora Vinka Martinovića, u 10 odjeljenja 212 učenika, od čega 24 sjemeništarca.

Temelji opstanka

A Katolički školski centar “Petar Barbarić” u Travniku mnogi Hrvati na lašvanskom i širem području, uz poslije rata novoizgrađenu bolnicu u Novoj Biloj i Poslovni centar PC - 96 u Vitezu, smatraju važnim temeljem ostanka i opstanka Hrvata na ovom području.

U povodu Dana Katoličkog školskog centra i 119. godišnjice smrti Petra Barbarića (15. travnja 1897. godine) u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija u petak navečer slavljena je sveta misa.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije