Sabor Islamske zajednice BiH

Kavazović: Trebamo predstaviti islam kako se u BiH živio godinama

Kavazovic
Foto: VL FOTO
27.04.2014.
u 10:36

Promjenama je uvedeno novo tijelo - Vijeće muftija IZ BiH, koje je nadležno za vjerska pitanja

Sabor Islamske zajednice BiH sa 70 glasova “za” i jednim “suzdržanim” usvojio je jučer 67 amandmana na Ustav IZ kojim su izvršene korjenite promjene, a koje će doprinijeti dinamičnijem radu zajednice, te povećanju stupnja jedinstva islamskih zajednica iz regije i dijaspore. ”Ovo su toliko korjenite promjene u Ustavu IZ da se s pravom moglo razmišljati o donošenju potpuno novog ustava. Dakle, 67 amandmana na postojeći ustav obuhvaća veliki broj promjena unutar organizacije, unutar strukture IZ, unutar određenih nadležnosti.

Glavne stvari ovih promjena tiču se višeg stupnja jedinstva unutra IZ, posebno kada se odnose na islamske zajednice susjednih država i tzv. iseljeničkom dijelu. Taj viši stupanj postignut je uz punu suglasnost islamskih zajednica u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji”, rekao je Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH, tijekom pauze sjednice. Promjenama je uvedeno novo tijelo - Vijeće muftija IZ BiH, koje je nadležno za vjerska pitanja, a Rijaset Islamske zajednice je dobio formu izvršnog tijela IZ BiH. “Uspostavljena je srednja razina organizacije, a odnosi se na mešihate, muftijstva i krovne organizacije u dijaspori.

Uvedeni su mandati za muftije i glavne imame”, dodao je Softić. Reis-ul-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović izrazio je zadovoljstvo zbog okončanja sedmogodišnjeg nastojanja da se Ustav IZ rekonstruira te je obavijestio javnost o imenovanju novih muftija. Za ljubljanskog muftiju izabran je Nedžad ef. Grabus, a za sandžačkog Muamer ef. Zukorlić. Kada je u pitanju BiH, nekima je produžen mandat a u nekim mjestima su izabrane nove muftije.

Dugogodišnji sarajevski muftija Husein ef. Smajić imenovan je za zamjenika reis-ul-uleme. On je, inače, i predsjedatelj Međureligijskog vijeća BiH. Na njegovo mjesto, dakle, poziciju sarajevskog muftije, dolazi dosadašnji fetva-i-emin Rijaseta IZ BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković. Banjolučki muftija je Osman ef. Kozlić, travnički Ahmed ef. Adilović, goraždanski Remzija ef. Pitić, mostarski Salem ef. Dedović, a u Bihaću i Zenici nema promjena.

“Nadamo se da će s novim muftijama IZ iskoračiti u novo vrijeme i da ćemo s Božjom pomoći moći odgovoriti zadacima, ono što muslimani u BiH od nas i očekuju. Vijeće muftija je dobilo nova zaduženja i imat će odgovornost naspram naše bosanske tradicije islama. Naše muftije moraju pokazati da su sposobne interpretirati islam onako kako se ovdje živio stotinama godina”, rekao je Kavazović. Reis-ul-ulema IZ Bosne i Hercegovine na kraju je zaključio kako je napravljenim promjenama naglašeno da su islamske zajednice jedinstvena jedinica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?