DOZNAJEMO Ministar Kaplan otkrio nezakonitosti ravnatelja A. Busuladžića

Kaznena prijava, i to zbog ‘fizičke okupacije’ Muzeja

'pok bih...sarajevo.....zemaljski muzej....kraljica katarina.....foto: www.zemaljskimuzej.ba'
Foto: 'Photoshop'
14.06.2014.
u 16:06

Tužiteljstvo BiH je pokrenulo istražne radnje o događanjima u Zemaljskom muzeju

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan potvrdio je Večernjaku da će već idućeg tjedna podnijeti kaznenu prijavu protiv ravnatelja Zemaljskog muzeja BiH Adnana Busuladžića koji, kako kaže, uporno opstruira ponovno otvaranje jedne od najvažnijih kulturno-povijesnih ustanova u državi.

Spriječiti samovolju

Uz “lažno predstavljanje”, “samovlašće” i “protupravno zauzimanje nekretnine” među kaznenim djelima koje će ministar imputirati Busuladžiću mogao bi biti i “terorizam”, i to zbog nanošenja velike štete objektima FBiH ili javnim objektima. Busuladžić i njegovi suradnici već neko vrijeme ignoriraju pokušaje resornog ministarstva da otvori Zemaljski muzej BiH koji se našao u financijskim problemima zbog nedefiniranog statusa.

- Kao ministar kulture i sporta dat ću sve od sebe da spriječim samovolju Adnana Busuladžića, gospodina koji se lažno predstavlja kao ravnatelj Zemaljskog muzeja BiH. Donedavno sam imao razumijevanja za poziciju u kojoj se nalazio kao ravnatelj ustanove bez osnivača. Međutim, nakon što je nekolicina zaposlenika bliskih Busuladžiću zabranila ulazak članovima privremenog upravnog odbora Zemaljskog muzeja, Busuladžić je izgubio i posljednju mrvu moje podrške i povjerenja, ističe Kaplan. Članovima privremenog UO su zabranili ulazak s obrazloženjem da Vlada FBiH nema pravo imenovati UO. Međutim, Kaplan podsjeća da je Vlada već izvršila imenovanje UO 1998., 2000. i 2001. I taj zadnji UO je izabrao i Busuladžića iako je UO već pune 4 godine bio izvan mandata.

Opet u radnom odnosu

- Ako je nelegalan ovaj posljednji UO, onda su nelegalni i svi prethodni, a time i sam Busuladžić i svi zaposlenici Muzeja. Tu se radi o klasičnoj okupaciji javnoga dobra i zato ću podnijeti kaznenu prijavu protiv Busuladžića i njegove klike. Usput, moram kazati da smo od Filozofskog fakulteta u Sarajevu dobili pismenu potvrdu da je Busuladžić zasnovao radni odnos na tom fakultetu počev od 1. 10. 2012., a ravnatelj je Muzej zatvorio samo tri dana nakon što je riješio svoju egzistenciju. Uglavnom, poduzet ću baš sve da se u Zemaljski muzej uvede red i da se spriječi samovolja pojedinaca i organiziranih skupina za koje smatram da toliki otpor pružaju samo s ciljem sprječavanja otkrivanja dodatnih kriminalnih radnji u koje sada ne možemo imati uvid jer vlasti BiH već 10 godina ne kontroliraju tu instituciju, kaže Kaplan. Neovisno o ovome državno Tužiteljstvo je pokrenulo istražne radnje o događanjima oko Zemaljskog muzeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije