pesticidi

Kelj i špinat sadrže do 80% više pesticida od ostalog voća i povrća

25.03.2019.
u 10:00

Testiranje na pesticide pokazalo da više od 92 posto normalno uzgojenog kelja ima bar dva ostatka pesticida nakon pranja

Jagode, špinat i kelj namirnice su koje sadrže najviše pesticida, objavila je Ekološka radna skupina (EWG) koja svake godine radi testiranje namirnica. Posljednje testiranje pokazalo je da više od 92 posto normalno uzgojenog kelja ima bar dva ostatka pesticida nakon pranja, a neki su sadržavali čak 18, piše Večernji list BiH.

U izvješću je navedeno i da su kelj i špinat sadržavali od 10 do 80 posto više ostataka pesticida nego bilo koje drugo voće ili povrće.

Gorući problem

Na listi namirnica koje sadrže najviše pesticida su i nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčica, celer i krumpir. “Iznenađeni smo što kelj sadrži toliko pesticida, ali rezultati ovog istraživanja nedvosmisleni su”, rekao je toksikolog Ekološke radne skupine Alexis Temkin. Pesticidi pomažu u zaštiti usjeva od insekata, korova i infekcija, ali istraživanja su pokazala povezanost između izlaganja pesticidima i zdravstvenih komplikacija. Jedan od svakako gorućih problema ekologije, ali i proizvodnje zdrave hrane je razmjerno velika, pa nekada čak i nekontrolirana primjena pesticida. Pesticidi su tvari koje se primarno koriste u poljoprivredi, ali, također, i u drugim područjima, kao što je javno zdravstvo, komunalna higijena, veterinarstvo, za suzbijanje nametnika na biljkama i životinjama i slično. U pesticide se ubrajaju i sredstva za zaštitu bilja koja su uglavnom kemijskog, ali mogu biti i biološkog podrijetla, a koriste se u poljoprivredi, šumarstvu te nepoljoprivrednim i javnim površinama za kontrolu i suzbijanje štetnih organizama bilja. Podaci svjetskih organizacija pokazuju zabrinjavajuće trendove kada je riječ o primjeni pesticida u uzgoju hrane. Prema istraživanju francuske ekološke udruge “Generations Futures”, objavljenom prošle godine, pokazalo se kako gotovo tri četvrtine voća i više od dvije petine povrća iz neorganskog uzgoja u Francuskoj sadrže tragove pesticida. Iako se mišljenja stručnjaka o ovom pitanju uvelike mimoilaze, ipak prevladava mišljenje kako čak i kratkoročna izloženost manjim količinama pesticida u hrani može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi. - Posebno osjetljivu skupinu čine djeca na čiji rastući organizam toksini iz pesticida imaju mnogo snažniji učinak. Dugotrajna izloženost pesticidima može imati teške posljedice na živčani sustav i prouzročiti slabo pamćenje, poteškoće u koordinaciji te smanjiti reflekse, vidne sposobnosti i motoričke vještine. Ti simptomi obično su vrlo suptilni i razvijaju se polako, a rijetko se njihov uzrok prepoznaje upravo u pesticidima - kazala je nutricionistica Amela Ivković O’Reilly.

Sve više karcinoma

Godišnje se bilježe oko tri milijuna trovanja prouzročena pesticidima, od čega čak oko 220.000 sa smrtnim ishodom, uglavnom u zemljama u razvoju. U BiH svake godine raste broj oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva te, iako još nije utvrđeno što je uzrok, mnogi te vrste karcinoma upravo povezuju s prehranom. Pojedini proizvođači u BiH te oni u susjednoj Srbiji koriste pesticide koji su i do tri puta jeftiniji od onih u Hrvatskoj. EU je ta sredstva proglasio opasnima. Zbog svega navedenog stručnjaci upozoravaju da bi potrošači trebali kupiti organske proizvode kad god je to moguće.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije