jeste li ih probali?

Keto palačinke – konačno dobar savjet kako ih pripremiti, a da budu ukusne

07.02.2021.
u 15:03

Jeste li ih probali pripremati?

Prema podacima poznate tražilice Google, već je dugu jedan od najtraženijih pojmova upravo pitanje kako pripremiti palačinke, da budu ukusne i da se slažu sa svime što nalaže keto dijeta, piše Ordinacija.hr.

U jednom je trenutku pojam “Keto palačinke“ bio četvrti najtraženiji pojam na internetu, a utipkao se otprilike 14.800 puta u jednom mjesecu. Pojmovi poput „keto palačinke s kokosovim brašnom“ i „keto plačinke sa sirom“ su također bili česti.

 

Palačinke koje pripremate sigurno sadrže puno šećera i bijelog brašna, i ostale sastojke koji sigurno nisu odobreni u keto dijeti, koja podržava korištenje puno masnoća i malo ugljikohidrata.

Evo kako napraviti ove ukusne palačinke, a znamo da to zanima sve koji su na keto dijeti.

Je li uopće moguće pripremiti keto palačinke?

Postoje razni recepti. Jedni će savjetovati korištenje bademovog brašna, a u stvari se radi o dobro mljevenim bademina, kremasti sir i puno jaja. Drugi će pak savjetovati da se koristi za pripremu kokosovo brašno, kremasti sir, tučeno vrhnje i umjetna sladila.

Ovi recepti se slažu s onime što keto dijeta predstavlja, puni su masnoća, umjerena je količina proteina i jako je malo ugljikohidrata te su i ukusni, pojasnila je nutricionistica iz New Yorka, Jessica Cording.

Morate imati na umu da će korištenje preljeva ili pekmeza te palačinke učiniti ne tako dobrim za dijetu, pa pokušajte pronaći proizvode više odgovaraju pravilima ove dijete, ili ih jednostavno preskočite.

Iako ćete palačinkama koje sadrže puno masnoća, malo proteina i ništa ugljikohidrata pratiti keto dijetu, ipak postoji još faktora o kojima morate razmisliti, naglašava Julie Upton, nutricionistica sa portala Appetite for Health. “Većina recepata uključuje puno kalorija, masnoća, posebno ako im dodajte kokosovo brašno i kremaste sireve. Dijeta bogata zasićenim mastima će utjecati i na povećanje lošeg LDL kolesterola, a samim time je jasno da se povećava tako i šansa za razvojem kardiovaskularnih bolesti“, dodala je.

 

Upravo iz tog razloga Cording savjetuje da pripazite i razmislite o tome koliko to jedno jelo doprinosi dnevnom unosu zasićenih masnoća u organizam. Ako ne pretjerujete i ne zanemarujete ostale izvore masnoća, koje su i zdravije.

Nutricionistica Beth Warren, autorica knjige Secrets of a Kosher Girl, se sa ovom izjavom slaže te dodaje: “Morate biti posebno pažljivi da konzumirate prave masnoće, ako ih već toliko puno jedete.“

Zaključiti možemo da se keto palačinke trebaju smatrati povremenom poslasticom, a ne jelom za baš svaki dan. Stručnjaci savjetuju da ćete puno bolje rezultate imati ako ih pripremate jednom tjedno nego svaki dan.

Brojne poznate dame, poput Megan Fox, Gwyneth Paltrow ili Jenifer Lopez, pribjegavaju ovoj dijeti kad žele izgubiti na težini. Kako keto dijeta, ograničavanjem određenih namirnica, ograničava i unos kalorija, dolazi do gubitka težine, no većina toga ipak je voda, budući da vodu skladištimo zajedno s glikogenom (oblik skladištenja glukoze). Ipak, njezin rezultat nije održivo mršavljenje, jer čim osoba ponovno počne normalno jesti, kilogrami će vraćaju. Najbolje je dakle, hraniti se zdravo i pravilno i nakon što ste završili dijetu.

Recept za keto palačinke

Potrebni sastojci:

  • 50 g brašna od badema
  • 110 g kremastog sira
  • 4 jaja
  • 1 žličica limunove kore
  • Maslac

Priprema:

  1. U posudi pomiješajte brašno, sir, jaja i limunovu koricu
  2. U tavi, na srednje jakoj vatri rastopite žlicu maslaca i kad se zagrije dodajte smjesu, jednom okrenite
  3. Poslužite s otopljenim maslacem

Dobar tek!

 

Foto: Shutterstock

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?