Šarović - Jianqing

Kinezi spremni investirati u energetske, infrastrukturne, ali i druge projekata u BiH

25.09.2017.
u 15:49

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je danas izaslanstvo Sino-CEE fond Holding kompanije, predvođenu Jiang Jianqing-om, predsjednikom korporacije, u cilju razgovara o suradnji na što uspješnijem provođenju ključnih energetskih, infrastrukturnih ali i drugih značajnih projekata za koje su zainteresirane vodeće kineske kompanije.

Riječ je o fondu kapaciteta 10 milijardi eura, utemeljenom kao nova platforma za investicijsku suradnju Kine i zemalja središnje i istočne Europe, a čiji interes za unapređenje suradnje Kine i Bosne i Hercegovine je od velikog značaja za uspješno provođenje planiranih projekata.

„Postoji velika opredijeljenost i šansa da zajedno radimo i gradimo i kroz ovaj fond, u interesu naših zemalja i naših gospodarstvenika. U planu i realizaciji je nekoliko ključnih projekata s kineskim partnerima, posebno u oblasti energetike i infrastrukture ali se sve više otvara i prostor za investiranje u biznisu, poljoprivredi, trgovini i drugim sektorima, istaknuo je ministar Šarović.

Predsjednik korporacije Jiang Jianqing izrazio je zadovljstvo i zahvalnost ministru i bh. partnerima zbog, kako je naglasio „spremnosti i iskrenog i odgovornog angažiranja na projektima“ a među kojima su između ostalog planirani projekti HE Dabar u Trebinju, TE Kamengrad u Sanskom Mostu i TE Gacko ali i projekti koji su već u fazi finalizacije kao što su TE Banovići i projekat TE Tuzla-Blok 7., jedan od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.

Kineska strana je takođe izrazila interes za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i energija vjetra, a zašto u Bosni i Hercegovini postoje značajni neiskorišteni potencijali i gdje su takođe dogovoreni naredni, operativni vidovi suradnje, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?